Лена с разкритие за втория ден на кабинета "Петков"

Хвърли бомба

Лена с разкритие за втория ден на кабинета "Петков" | StandartNews.com

Лена Бориславова, която е част от Изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“, коментира темата за насилието срещу жени и измененията в Наказателния кодекс в „Тази сутрин“.

ВИЖ ОЩЕ: Лена проговори за ГЕРБ и сглобката. Споразумението стана протокол

„Всяка трета жена да бъде обект на домашно насилие – вербално или физически, е много тежка диагноза за общество, което така или иначе е ужасно разделено. Отговорът на всички беше изключително показателен, че такава жестокост с агресия, с унижение към друго човешко същество, трябва да е абсолютно недопустима. Изключително тъжно и обезсърчаващо, че такива случаи се случват все още и че те не са изключение“, каза тя пред бТВ.

Според Бориславова реакцията на гражданското общество е показала доза надежда, тъй като „рядко се случва толкова убедително и еднозначно да излезе цяло общество и да каже: „Това не трябва да се случва повече“.

„Никоя партия, освен „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), не беше готова да гласува промените за „интимната връзка“, каза тя. И разказа история от втория ден на кабинета „Петков“.

„На втория ден отидох на среща за изработване на промените за защита на домашното насилие. Това, което ме шокира тогава е, че тази работна група от две години търсеше пол подкрепа и парламентарно мнозинство, за да може тези промени да излязат напред.

Най-трудно беше да се намери парламентарно мнозинство, което да не го е страх, че ще го обвинят неговите избиратели, че защитава „нетрадиционна ценност“.

Днес е важен моментът, че под обществената енергия и гняв тези страхове отстъпват на заден план.

Отговорни сме всички ние, че не сме успели да убедим хората, че трябва да подкрепят тези промени. Дори и аз като член на ПП съм виновна.

Нито една партия не беше готова да гласува промените за интимната връзка без „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ)“, заяви Бориславова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай