Лена проговори за ГЕРБ и сглобката. Споразумението стана протокол

Тя коментира и промените в конституцията

Лена проговори за ГЕРБ и сглобката. Споразумението стана протокол | StandartNews.com

Модел ГЕРБ вече няма, сглобката върши работа. Това заяви Лена Бориславова от ПП-ДБ в интервю за бТВ. Тя обясни, че коалиционно споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ няма да има. В момента се работи документ за взаимодействието между двете партии. Нека го наречем протокол, каза Лена, която бе автор и на термина „сглобка” за властта.

ВИЖ ОЩЕ: Лена с разкритие за втория ден на кабинета "Петков"

Истината е, че това Народно събрание, което беше сформирано в тази, както е моя термин наложен сглобка, върши работа. Това е едно Народно събрание, което започва да решава проблеми от 2010 година, каза Бориславова.

Промяната се състои в това, че вече има истинските дебати по политики, за разлика от преди, вече има приети закони, които са отлагани с години, на масата са поставени текстове за обсъждане, които никога преди това дори не са излизали извън кабинетите на Министерство на правосъдието. За конституционна промяна не само се говори и не само, че има нужда от такава, както беше от 2015-а досега, а има текст, който е на масата, допълни Бориславова.

Нещата не функционират, както преди, да си има едно мнозинство, което си работи там и то решава какво ще се прави, и изобщо не го интересува дали обществото е доволно, дали се приемат законите, които са важни. Когато беше сформирано редовното правителство, и Мария Габриел, и академик Николай Денков прочетоха декларации, в които ясно казаха принципите, които са и задачите, които се поставят пред това управление, каза още Бориславова.

Ротацията е един такъв механизъм за взаимен контрол, делението между изпълнителна и законодателна власт, което преди не съществуваше. Имаме едно правителство, което обаче ако има грешни стъпки, ако не може да се формира и да разчита на парламентарна подкрепа, то няма да може да си свърши работата, и това е голямата разлика, обясни Лена.

Тя коментира и промените в конституцията. Да, има недоверие, да, ние сме коренно различни партии, и тези вносители не се харесват най-вероятно. Но алтернативата на това е да няма големи теми, да няма промени в конституцията, да няма действащо Народно събрание, да няма редовен бюджет и да ходим постоянно на избори, добави Лена Бориславова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай