Кючюк: Западните Балкани не се нуждаят от ескалация на напрежението

А от стабилност и надеждна европейска перспектива

Кючюк: Западните Балкани не се нуждаят от ескалация на напрежението | StandartNews.com

Евродепутатът на ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк бе домакин на кръгла маса с посланиците на страните от Западните Балкани в Брюксел, броени дни преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе в Бърдо, Словения на 6 октомври. 

При обмяната на мнения за процеса на присъединяване с дипломатите и евродепутати от групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент, Кючюк изрази безпокойство от нарастващото напрежение между Сърбия и Косово.

„Притеснени сме от неотдавнашната ескалация на границата между Косово и Сърбия. Западните Балкани не се нуждаят от напрежение и несигурност , а от стабилност и  надеждна европейска перспектива. За Белград и Прищина е жизненоважно да проявят сдържаност и да участват в конструктивен диалог. Тези дни вече видяхме случаи на насилие и отговорността е на вземащите решения политици да избягват по-нататъшна ескалация.“, заяви Кючюк.

По време на събитието бе повдигнат въпросът и за отношенията между България и Северна Македония и възможността за разрешаване на спора в най-кратък срок. Кючюк коментира ситуацията и изрази оптимизъм, въпреки че и двете държави се намират в предизборна ситуация.

„Очаквам България и Северна Македония да намалят напрежението, да насърчат регионалната стабилност и да си сътрудничат, за да постигнат най-накрая всеобхватна и правно обвързваща пътна карта за нормализиране на техните отношения и за започване на преговорния процес.

Все още има възможност до края на тази година да имаме позитивен развой, но за целта е необходимо двете страни да проявят политическо лидерство и решителност.“, категоричен е съпредседателят на АЛДЕ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай