Кючюк разкри ползите за България от визитата на Зеленски

ДПС формира българската позиция в подкрепа на Киев, каза лидерът на евролибералите

Кючюк разкри ползите за България от визитата на Зеленски | StandartNews.com

Винаги обичам да казвам, че всичко, което се случва за първи път остава в историята. Безспорно посещението на украинския президент Володимир Зеленски има огромно значение – не само за България като страна, но и за ЕС. Това коментира лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк в интервю за Нова тв.

Вижте колко време вече тези, които не искат Европейският съюз да се развива, да се интегрира допълнително, да събира всички сили вътре във себе си и заедно с това да погледне малко геополитически, по-навън, извън традиционните клишета - са опровергавани от успехите на този съюз. Успя с COVID пандемията да излезе единен. Успя с помощта за Украйна. Успя с моралното превъзходство на своята сила. Едно е политическа подкрепа да бъде давана на Украйна. Съвсем различно е да намерят европейските общества моралната сила да продължат да дават тази подкрепа на Киев. И в крайна сметка този съюз удържа всички тези вътрешни нападки, защото те не са малки. Европейският съюз има своите собствени проблеми, като всеки един друг съюз. Но това посещение е много важно и за ролята на България, която трябва да играе през следващите години, да не кажа и десетилетия, категоричен бе Кючюк.

По думите му България не може вече "да сяда на два стола". "България трябва да бъде, и е крайно време да се случи, компетентен член на Европейския съюз, лоялен в организациите, в които членува. Т.е. ние не можем да говорим на различни гласове. Идеята, че трябва да бъде изградена обща национална консенсусна позиция в НАТО и в Европейския съюз, е абсолютно наложителна. Много пъти излъчвахме разнопосочни сигнали. По темата с Украйна също не бяхме много постоянни", подчерта евродепутатът.

И допълни: "Това не може да продължава така. И аз съм удовлетворен от факта, че усилията, които положи ДПС в различни измерения, най-вече с основополагаща декларация и с позицията, изразена още преди две години, вече се превръщат в политика на нашата страна. И решенията се вземат в парламента. Много е важно, след толкова дълго отсъствие, да осъзнаем факта, че ние сме парламентарна република. И всички важни решения трябва да бъдат дебатирани и вземани в парламента".

Кючук коментира и въпроса има ли напрежение и разделение между Президентството, Министерския съвет и Министерство на отбраната  по въпроса с помощта за Украйна. "Всички общества са разделени. Въпросът е, кой поема политическото лидерство. Ние много обичаме да говорим за лидери в българското общество, за политическото измерение на лидерството. Кой е лидер? Този, който взема непопулярни решения. Да, днес е трудно, но лидерството се проявява именно в трудни моменти. Ако не се ангажираш с конкретни въпроси, не въвличаш обществен потенциал, интелектуален, политическа зрялост в решаването на един конкретен казус. А тук говорим за въпроса на въпросите. Той е между това, дали Украйна може да бъде суверенна независима държава, имайки своята идентичност, или Украйна може да бъде премазана, ако не и осигурим необходимата политическа и всичко това, което идва от политическата подкрепа", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай