Кутев разкри колко дълго ще управляват служебните

Повечето българи нямат нищо против да са канадски граждани, каза говорителят на МС

Кутев разкри колко дълго ще управляват служебните | StandartNews.com

Колко дълго ще управлява служебното правителство разкри говорителят му Антон Кутев. Независимо дали ще има редовно или отново служебно правителство, кабинетът "Янев" има още 1-2 седмици, каза Кутев в интервю за бТВ. И обясни, че дори пак да се стигне до служебно правителство, то няма да е същото като това в момента. Ще бъде нов кабинет, с нов президентски указ - дори и да стъпи на същия състав, уточни говорителят.

Повечето българи нямат нищо против да са канадски граждани, каза Кутев, коментирайки казуса с двойното гражданство на икономическия министър Кирил Петков.

"Аз се радвам като видя Кирил Петков. Проблематична е съпротивата, която той получи. Като получим резултата от Конституционния съд, ще го спазим. Но уж всички казваме, че имаме една и съща цел - изчистване на механизмите. Когато това се прави, се вижда организирана съпротива", защити Кутев министъра.

Ние свършихме това, което трябваше, и това е достатъчно ясно на гражданите, каза още Антон Кутев. „Изборите бяха проведени така, както трябва, въпреки трудностите. Опитахме се да променим България, доколко сме успели, ще стане ясно оттук нататък. Показахме, че може да се управлява по друг начин, че схемите могат да бъдат поне осветлени, ако не и спрени, за да се спрат трябва все пак и Народно събрание“, коментира говорителят на МС.

Той отрече упрека на Дончев, че част от задачите на служебното правителство са били да дискредитира управлението на ГЕРБ.

„Целта беше да дадем шанс на държавата да се развива във вярна посока. Но част от лошите практики са свързани с ГЕРБ, защото те са ги наложили“, каза Кутев. Той даде пример с предварителното изплащане на 1,3 млрд. лв. на „Автомагистрали“ за проекти, които ще се реализират след години и в същото време липса на пари в бюджета за фирмите, които извършват текущите ремонти.

„Това се е случвало с ясното знание на г-н Дончев, на г-н Борисов и на г-н Нанков.  Това са хора, които са знаели какво се случва и не могат да ме убедят, че това е добра бюджетна практика, че подобен начин на разплащане, на задължаване и на манипулиране с обществени пари не води до повишаване на корупционната среда А дано убедят съда и прокуратурата, че те не са част от корупционната среда“, заяви Кутев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай