Купуваме втора партида F-16 на по-ниски цени

България вече проучва възможността да придобие още 8 изтребителя

Купуваме втора партида F-16 на по-ниски цени | StandartNews.com

Втората покупка на изтребители F-16, за които правителството вече направи запитване, ще бъде по-ниска. Тя няма да включва наземното оборудване и всички системи, включени в първия договор със САЩ, обясни пред bloombergtv.bg ген. Съби Събев.

Той припомни, че закупуването на вторите осем изтребителя е планирано за окомплектоването на първата по рода си ескадрила у нас и политическите спекулации по темата са неуместни.

"Цялото наземно оборудване и други свързани с изтребителите апаратури ще бъдат доставени с първия договор. По отношение на включената в заявката до "Локхийд Мартин" радарна система трябва да се знае, че съществуващата се нуждае от подмяна, тъй като е остаряла. Експлоатацията на новите изтребители изисква надежна радарна система за наблюдение и управление", посочи генералът

"Старите руски самолети МИГ-29 и СУ-25 и договорите за тяхната поддръжка са необходими, за да се продължи летателната подготовка на състава в двете бази и да бъдат поддържани някакви минимални способности, докато не пристигнат и останалите осем самолета и комплектоваме една пълна ескадрила от F-16. Тогава двата модела руски самолети ще бъдат изведени от въоръжение. Към този момент обаче те са от ежедневна необходимост за българската отбрана", допълни експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай