Събота,

Купуваме втора партида F-16 на по-ниски цени

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Втората покупка на изтребители F-16, за които правителството вече направи запитване, ще бъде по-ниска. Тя няма да включва наземното оборудване и всички системи, включени в първия договор със САЩ, обясни пред bloombergtv.bg ген. Съби Събев.

Той припомни, че закупуването на вторите осем изтребителя е планирано за окомплектоването на първата по рода си ескадрила у нас и политическите спекулации по темата са неуместни.

"Цялото наземно оборудване и други свързани с изтребителите апаратури ще бъдат доставени с първия договор. По отношение на включената в заявката до "Локхийд Мартин" радарна система трябва да се знае, че съществуващата се нуждае от подмяна, тъй като е остаряла. Експлоатацията на новите изтребители изисква надежна радарна система за наблюдение и управление", посочи генералът

"Старите руски самолети МИГ-29 и СУ-25 и договорите за тяхната поддръжка са необходими, за да се продължи летателната подготовка на състава в двете бази и да бъдат поддържани някакви минимални способности, докато не пристигнат и останалите осем самолета и комплектоваме една пълна ескадрила от F-16. Тогава двата модела руски самолети ще бъдат изведени от въоръжение. Към този момент обаче те са от ежедневна необходимост за българската отбрана", допълни експертът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички