Кунева сяда в стола на Вазов (ОБЗОР)

Кунева сяда в стола на Вазов (ОБЗОР) | StandartNews.com

Вицепремиерът Меглена Кунева ще е новият министър на образованието. Тя бе единодушно номинирана от Реформаторския блок след над 24 часа бурни преговори между партиите в РБ.

Както "Стандарт" съобщи още в четвъртък, Кунева ще наследи на поста Тодор Танев, чиято оставка бе поискана от премиера Бойко Борисов.

Лидерът на ДБГ бе официално номинирана след извънредно заседание на Изпълнителния съвет на РБ. Реформаторите се събираха и в четвъртък вечер, но след четири часа не успяха да излъчат обща кандидатура. Защото лидерът на НПСД Корман Исмаилов и военният министър Николай Ненчев били против.

Голямата новина снощи бе съобщена от Найден Зеленогорски. "Беше направена само една-единствена номинация. Убедени сме, че г-жа Кунева ще се справи безупречно. Оттук насетне следва заседание на ПГ. Разчитаме на подкрепа на колегите", каза още той. "Г-н Борисов ясно ни каза, че ние днес  трябва да вземем решение, информиран е, така че всичко е наред", допълни Зеленогорски. "Ние ще предложим цял екип, имаме доста опитни хора, които са работили в сферата на образованието", заключи той. Министърът на икономиката Божидар Лукарски е изпратил смс до премиера Бойко Борисов, за да го информира за решението, след това двамата са се чули и по телефона. Борисов е приел номинацията на Меглена Кунева, научи "Стандарт".

"Искам специално да отбележа коректната позиция на колегите от ДСБ, които не участваха в гласуването, защото знаете, че те са изразили опозиционно поведение и в този смисъл беше абсолютно нелогично те да коментират номинации за министри в правителството", отбеляза Зеленогорски. От ДСБ в заседанието участваха Атанас Атанасов, Вили Лилков и Борис Станимиров, но лидерът Радан Кънев не се появи. По-рано заседанието напуснаха и депутатите от гражданската квота Гроздан Караджов и Мартин Димитров.

Благодаря на колегите за това, че бяха единни в мнението си. За мен това е доказателство за желанието на РБ да предлага решения, когато има нужда от такива. Разбира се, ще се извървят следващите стъпки. Това бе единственият коментар на Меглена Кунева след номинацията.

До късния следобед не бе ясно дали изобщо десните ще успеят да излъчат кандидат за министър. По обяд техни представители отидоха на среща с премиера Бойко Борисов. Председателите на партиите в РБ без Радан Кънев разговаряха близо час с Борисов. На влизане военният министър Николай Ненчев потвърди информацията на "Стандарт", че единственото име, което реформаторите са обсъждали, е било това на Кунева. Тя била предложена от съпартиеца си Даниел Вълчев.
Премиерът Бойко Борисов е призовал реформаторите да предложат по-бързо кандидат, за да не се усложнява ситуацията. "Изборът е ваш, не бих искал аз вместо вас да предлагам кандидат", казал Борисов. "Ние пък го помолихме да не ни притиска със срокове. Той се съгласи, че не бива да се бърза прекомерно и трябва да стигнем до консенсус", коментира депутатът Борислав Великов. Междувременно в публичното пространство не спираха да се въртят различни имена. Сред тях се появи и това на президентската съветничка Румяна Коларова, която уж била предложена от Петър Москов. Той обаче отрече. Самата Коларова заяви, че заминава за Рио. Спрягаше се и името на депутата Димитър Танев. Реформатори обаче коментираха, че ако той бъде избран, мястото му в парламента ще заеме човек на ДСБ, което би нарушило баланса.

Танев: Не давам оставка, ако не ми я поискат

Тодор Танев заяви, че няма да си дава оставката, ако тя не му бъде поискана. "Аз ритуални танци на самоубийство няма да направя", категоричен беше той пред БНТ. Министърът каза, че не му се остава на поста, но няма аргументи сам да си напише и подпише оставката. Той пожела разговори по темата.

Танев каза още, че се надява Кунева да го потърси. Той заяви, че е правил много пъти отчет пред депутатите и ще направи каквото трябва и в деня на неговата оставка. Министърът не очаква признание от народните представители, а и каза, че няма нужда от него. "Във всяка една област министерството за една година направи от себе си максимума. Даваме на следващия министър или министърка, когото изберат, една чудесна платформа, за да продължи реформите тъй, както са записани в програмата на правителството, по-голямата част, от която в областта образование съм писал аз", каза проф. Танев.

Бъчварова: Меглена ще се справи

Вицепремиерът Румяна Бъчварова смята, че Меглена Кунева ще се справи с министерски пост. Попитана дали лидерът на ДБГ ще се справи със съвместяването на две длъжности, министърът отговори: "Съдейки по себе си, може. Трудно е, много е трудно, но има такава възможност". Румяна Бъчварова намира кандидатурата на Меглена Кунева за приемлива. Според нея кандидатурата на новия министър трябва да е подкрепена от всички партии в РБ.

Право на премиера било да сменя министри. Нормално е да има такива промени, изтъкна Бъчварова.

Надяват се наследникът на Танев да поеме от понеделник

Искрено се надявам още днес, след заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок да има предложение, което да бъде представено на премиера и в понеделник-вторник новият министър да влезе в образователното министерство. Това каза часове преди срещата на РБ зам.-шефът на ДБГ Настимир Ананиев в Добрич. Помолен да коментира изявлението на проф. Тодор Танев, че оставката му е искана именно от ДБГ, Ананиев сподели, че не е гледал изказването му в ефира на Нова тв, и допълни: "ДБГ не е снемало доверието си от министър Танев, това го направи ДСБ, и то публично. Не знам защо министърът е казал това твърдение и на какво се основава. Може би на всички спекулации за негов наследник, а това са все кандидатури, които идват от ДБГ. Така че предполагам, че става дума за някаква интрига, която цели някакъв раздор". Търсим министър, който може да се справи с предизвикателството. Нека да сме реалисти - самото министерство в момента не е много апетитно със ситуацията, в която се намира и с времевите ограничения, които му налагат. Който се нагърби да го поеме, поема много голяма тежест върху себе си, каза Ананиев. Той смята, че Даниел Вълчев е бил един успешен министър. "Повечето учители, с които съм говорил, потвърждават това. Той е доказал, че може да се справя с предизвикателства, но той самият помоли да не се спекулира с името му. Той е давал свое ноу-хау и ще продължава да го прави и със следващ министър", коментира още Ананиев.

Миков иска отлагане на закон за образованието

Лидерът на БСП Михаил Миков настоя до сряда Министерски съвет да внесе законопроект за отлагането на влизането в сила на Закона за училищното и предучилищното образование.

"Ако те не го направят, ние ще го направим", заплаши Миков. Според него чрез приетия от мнозинството закон в учебния процес се внася политизация, създават се множество допълнителни проблеми - например превръщането на образованието в бизнес чрез държавно финансиране на частните училища. От ГЕРБ скочиха в защита на закона. Георг Георгиев обвини Миков, че искал да върне българското образование във времето на Макаренко, когато децата стоели на орехови черупки. Ирена Соколова благодари на Господ, че в залата има и хора, които разбират от образование.

Хасково на бунт срещу МОН

Родолюбци от Хасково обявиха събирането на подписка срещу готвените промени от Министерството на образованието и науката.

Исканията и бланката вече се разпространяват във Фейсбук. Конкретните искания в подписката са да останат в образователната програма текстовете: "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово","Къде си вярна ти любов народна","Вятър ечи, Балкан стене","Родната реч","Хубава си моя горо","История славянобългарская".

Бъчварова: Меглена ще се справи

Вицепремиерът Румяна Бъчварова смята, че Меглена Кунева ще се справи с министерски пост. Попитана дали лидерът на ДБГ ще се справи със съвместяването на две длъжности, министърът отговори: "Съдейки по себе си, може. Трудно е, много е трудно, но има такава възможност". Румяна Бъчварова намира кандидатурата на Меглена Кунева за приемлива. Според нея кандидатурата на новия министър трябва да е подкрепена от всички партии в РБ.

Право на премиера било да сменя министри. Нормално е да има такива промени, изтъкна Бъчварова.

ДАНС разследва шефа на кабинета на Танев

Мюйессер Солак подозирана във връзки с чужди служби

Човек от екипа на Тодор Танев е разследван от ДАНС, научи "Стандарт". Началникът на политическия му кабинет Мюйессер Солак е под наблюдение от службите от близо година заради съмнение за контакти с чужди служби. Сигналът е подаден от самия министър през май м.г., след като е бил информиран за нейни спорни кадрувания.

Солак е оказала натиск върху регионалния инспекторат в Благоевград за назначаване на учители в областта, за които има съмнения, че са свързани с турската агентура. Единият засечен случай е в Благоевградско, другият - в Гоцеделчевско. Танев, чиято оставка бе поискана от премиера в сряда, е потвърдил информацията на среща с депутатите от Патриотичния фронт. Той ги уверил, че отдавна подготвя отстраняването на Солак, но тя прибягнала до хитрости, излизайки от декември м.г. в неплатен отпуск. Уволнението е било планирано за понеделник.

Мюйессер Солак е кадър на партията на Корман Исмаилов и Касим Дал НПСД и по тяхно настояване е назначена в МОН.
На срещата с патриотите Танев съобщил за още нещо - миналата седмица заместничката му Ваня Кастрева е била в Лондон на разноски на фондация "Америка за България". Обяснила, че проучва компютризирането в училищата. Върнала се в България миналата събота и още не била представила доклад за визитата си.

ВМРО искат проверка

За цялостно и съвестно разследване на сигналите за турско влияние в Министерството на образованието настоява ВМРО - Българско национално движение. Поводът за реакцията на патриотите е информацията, че Мюйессер Солак, е проверявана от ДАНС. Тази жена е от квотата на партията НПСД на Касим Дал и Корман Исмаилов, част от Реформаторския блок. Изключително притеснително е, че се допуска протурска партия да прокарва обезбългаряване на образователната ни система чрез неглижиране на фундаментални исторически и литературни текстове, категорични са от ВМРО.

Миков иска отлагане на закон за образованието

Лидерът на БСП Михаил Миков настоя до сряда Министерски съвет да внесе законопроект за отлагането на влизането в сила на Закона за училищното и предучилищното образование.

"Ако те не го направят, ние ще го направим", заплаши Миков. Според него чрез приетия от мнозинството закон в учебния процес се внася политизация, създават се множество допълнителни проблеми - например превръщането на образованието в бизнес чрез държавно финансиране на частните училища. От ГЕРБ скочиха в защита на закона. Георг Георгиев обвини Миков, че искал да върне българското образование във времето на Макаренко, когато децата стоели на орехови черупки. Ирена Соколова благодари на Господ, че в залата има и хора, които разбират от образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай