Кунева подхваща Изборния кодекс (ОБЗОР)

Кунева подхваща Изборния кодекс (ОБЗОР) | StandartNews.com

Още в началото на седмицата депутатите от ДБГ и РБ ще предложат промени в Изборния кодекс за въвеждане на машинно броене на хартиените бюлетини. Това съобщи днес вицепремиерът Меглена Кунева веднага след като гласува за районен кмет на столичния район Лозенец. "Най-важно е да се гарантират честни избори и да не ставаме свидетели на хаоса, който се случи миналата седмица", мотивира се тя. И напомни, че партията й от самото си създаване настоява за въвеждане на машинното гласуване като първа стъпка, след която да се премине към електронно гласуване. Върху законодателното предложение се работи от миналата седмица - след като мина първия тур на местния вот. Идеята на ДБГ е да се облекчи процесът и да се предотвратят човешките грешки - неволни или злонамерени. След като бъдат вкарани в преброителните машини, протоколите ще излизат автоматично. "Това отстранява възможността за поправка на протоколите - резултатите ще се печатат от терминал за броене на бюлетини, който после само ще се подписва от преброяващите. При това положение резултатите ще могат да се обявяват не по-късно от 24,00 ч на същия ден при достатъчно брой машини", обяви зам.-председателят на ДБГ Димитър Танев.

На преброяването ще присъстват наблюдатели - представители на партиите, които ще контролират процеса, а урните, както са запечатани, ще се пренасят от представителите на СИК до преброителен център с такива машини към РИК/ОИК. "Това ще е нов модел на броене на гласовете, за да спрем изборната корупция, която се проявява на ниво секции на десетки места", коментира още Делчев. Броенето приключва с автоматично генериране на протокол от машината и така спират надрасканите и нечетивни протоколи, на които станахме свидетели на тези избори. След приключване на изборния ден СИК ще преброяват само неизползваните бюлетини, останали извън урната, и ще се пренасят запечатаните урни и протоколът с изброените неизползвани бюлетини в районната избирателна комисия или общинската избирателна комисия. В големите райони, където няма достатъчно членове на РИК/ОИК, ЦИК ще може да разкрива служебни преброителни центрове. Финансовият разчет на ДБГ сочи, че за цялата страна ще са нужни около 4-5 хиляди машини при около 12 хиляди секции. Средната стойност на една машина е сравнима с цената на сканиращите устройства в паспортните служби и граничните пунктове - около 1000 лева без ДДС, напомни депутатът Антони Тренчев. Това ще струва на бюджета 5 млн. лв. "Облекчението е видно, ако се сравни с парите, отделени от кабинета за тези местни избори и референдума - 50 млн. лв.", коментираха още ДБГ. Преброяването на ръка остава като опция, ако има технически проблеми или извънредни ситуации. Според Тренчев има достатъчно време преброителните центрове да са създадат месеци преди президентските избори и процесът да се подготви значително по-добре от местните.

И Цачева готова за ремонта

Председателят на парламента Цецка Цачева допусна, че веднага след местния вот може да се пристъпи към ремонт на Изборния кодекс.

"Първият тур показа редица затруднения при отчитане резултатите от изборния ден. Част от тях са технически и са въпрос на организация, вероятно има и проблеми, които произтичат от самите изборни правила", коментира Цачева, след като гласува на балотажа в Плевен.

В петък в интервю за в. "Стандарт" тя уточни и в каква посока ще бъдат промените. Например - ГЕРБ ще подкрепи възможността за електронно гласуване. "И повече да не ставаме свидетели на грозните картини от този начин на отчитане на резултатите от секционните избирателни комисии и разнасянето на торби и чували с бюлетини", отбеляза Цачева.
Обмисля се да има повече от една ОИК за градовете с районно деление - София, Пловдив и Варна. Така ще се избегне повторение на драмата от "Арена Армеец", защото е невъзможно една ОИК да обработва протоколи на хиляди СИК. В ГЕРБ не са единни за запазване на преференциите - нещо, на което реформаторите много държат. "Моето лично мнение е, че запазването на преференциите е важно, защото внася мажоритарен елемент в пропорционалната листа и дава възможност на гражданите да преценят тежестта на отделните кандидати. Колеги противопоставят други аргументи - икономически обвързаности особено в по-малките общини и възможността за грешки, на които сме свидетели", отбеляза Цачева.

И патриотите готови с предложения

Ако се пристъпи към промени в Изборния кодекс, ние също ще представим своите предложения. Това обяви лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. "Държим на задължително гласуване, активна регистрация, образователен ценз - само така доверието на избирателите може да се върне", поясни той. Според него не било нормално хора, които не могат да напишат името си без правописна грешка, да определят бъдещето на България. Засега патриотите не биха подкрепили въвеждане на електронно гласуване заради опасността от манипулация. Според тях по-удачно би било първо да се пробва машинното упражняване на вот.

Войводите отново ще настояват за увеличаване на санкциите в НК за търговия с гласове и за намаляване на държавната субсидия (1 евро за глас) и въвеждане на таван за средствата, които партии могат да получават годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай