Кунева: Парите водят към новите лица на олигархията

Кунева: Парите водят към новите лица на олигархията | StandartNews.com

София. "Когато питате за олигарси, следвайте парите – това е основен принцип не само в американската политика. Когато се появява политическа власт от нищото, голямо присъствие на един политик в медии, богати концерти и големи събития, вижте колко струват и следвайте парите. Когато проследите коя медия, индустрия, партия към коя банка водят, много добре се разбира кои са и от къде изникват новите лица, или маски по-точно, на олигархията", коментира в ефира на bTV председателят на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева на въпрос за олигархията.

Кунева даде пример с кредита на „Движение България на гражданите", теглен за провеждането на кампанията за парламентарни избори, от Банка ДСК, като посочи, че за разлика от „България на гражданите" редица политици и партии имат задкулисни връзки с банки.

"Новите лица на олигарсите и техните партии нямат никакво намерение да правят реформи. Те искат да възпроизведат сегашния модел", допълни още Кунева. На въпрос за доверието към нея като лидер тя каза, че го е получавала през явяване на избори, а на последния президентски вот като мажоритарен кандидат, без партия, без осигурени пари от собствена банка и без собствени медии, близо половин милион българи са подкрепили кандидатурата й.

Кунева определи като "цинични" манипулациите, че статуквото на БСП, ДПС и ГЕРБ нямало алтернатива и затова хората да не ходели да гласуват.

"Реформаторският блок е алтернатива, за която да се гласува - трябва да има бързи предсрочни избори, а след насилието днес по улицата е повече от време за оставка, допълни още Меглена Кунева.

"Няма нищо неразбираемо в декларацията на Реформаторския блок, призоваваща гражданите да подкрепят протестиращите, защото разделителната линия са хората срещу мафията. Именно управляващите, чрез контрапортестите, които създадат и управляват, яхват гражданското недоволство и разделят обществото. Ако бяха послушали и бяха подали оставка, днес на улицата нямаше да има бити младежи и възрастни хора, жени и момичета", допълни още лидерът на „Движение България на гражданите" и призова правителството да подаде оставка, за да се намали общественото напрежение и България да получи шанса за незабавни спасителни реформи.

По-късно в профила си във Facebook Кунева коментира агресията спрямо студентите пред парламента със следните думи: Защо и кой ви държи на власт, господин премиер? Какво и кой пречи на правителството да подадете оставка, господин премиер? Вие ли ще пазите държавата от ГЕРБ и кой ви назначи за пазачи на нацията? Съединението прави силата, г-н премиер. Под този надпис никой не може да бие български граждани!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай