Кунева: не сме избирали фирмата за паралелно преброяване

Кунева: не сме избирали фирмата за паралелно преброяване | StandartNews.com

София. "Подписваме политическата част на споразумението за паралелното преброяване, но не участваме с пари и не сме участвали в избора на фирмата". Това каза на лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева на пресконференция след заседание на Националния съвет на партията, на което бе обсъдено дали Движението ще се присъедини към останалите партии в паралелното преброяване.

"Не сме участвали в никакви преговори за избор на фирма за паралелното преброяване, а данните, които имаме, ще бъдат дадени на всички, като разчитаме и българските неправителстени организации да участват в процеса", коментира още Кунева. Тя изрази съжаление, че изобщо се стига до паралелно преброяване в България и отдаде това на неспособността на ГЕРБ да осигурят гаранции за честни избори. "Цветанов продължава да бъде охраняван като вътрешен министър и продължава да бъде председател на предизборния щаб на ГЕРБ", допълни Кунева. По думите й, ГЕРБ и БСП не заслужават да бъдат в следващия парламент като управляващи. "Те се провалиха и като управляващи, и като опозиция, и ние ще направим всичко тяхно управление да не се случи", допълни още лидерът на "Движение България на гражданите".

На въпрос за шансовете на Движението да получи мандат за съставяне на правителство, Меглена Кунева бе категорична, че партията няма да участва в коалиционно управление. "Казахме го и го повтаряме отново - няма да правим коалиции. Това е правилното за държавата. Ако мандатът дойде при нас, което е една възможна хипотеза, ние ще носим отговорността и имаме план с конкретни мерки", допълни Кунева. Тя посочи, че на първо място са мерките против бедността и мизерията, както и мерките за възстановяване на икономическия растеж с акцент върху малките и средни предприятия. В областта на администрацията Кунева каза, че ще въведе честни конкурси за всички позиции, защото, по думите й, "след калинките, идват бръмбарите".

Меглена Кунева призова за изтеглянето на партиите от икономиката, както и за прекратяване на практиката МВР да служи за частно ползване. "МВР трябва да спре да работи в частна полза", каза Кунева и допълни, че "решетките по прозорците на хората, стигащи вече до третия етаж, са знак докъде е стигнала т.нар. от ГЕРБ битка с битовата престъпност".

"В здравеопазването ще въведем здравен паспорт и ще премахнем лимитите за направленията, както и ще пристъпим към реална реорганизация на спешната помощ," подчерта още Кунева. По думите й, в енергетиката правителство с мандат на "Движение България на гражданите" ще предприеме стъпки за разкриване на случващото се в сектора, в това число - на какви цени се продава и купува ток, от кого и при какви условия, колко плаща НЕК и за колко го купуват потребителите. "Хората и бизнесът са в паника и докато това не стане ясно, ще наложим мораториум върху безсъдържателните и хаотични действия в енергетиката", допълни Меглена Кунева.

В пакета мерки тя изброи и Конституционната комисия, която да организира работата по промените в Конституцията на принципа на широк дебат и пряко участие на хората в обсъжданията, както и мерките в социалната сфера – за стимулиране на майките и повишаването на раждаемостта. Кунева определи пакета от мерки като "качествено нова крачка в следващите години" и подчерта, че те ще са в сила от ден първи на правителство с мандат на "Движение България на гражданите". "Ние показваме на гражданите, че имаме план и можем да носим отговорност", категорична бе още Меглена Кунева.

Членът на Националния съвет и водач на листите в Плевен и в 25 МИР в София Найден Зеленогорски допълни, че в пакета мерки влизат и гаранции за спазване на човешките права в България, както и конкретни действия, свързани с опазване на живота, сигурността и имотите на хората в малките населени места.

Проф. Велислав Минеков, който е водач на листите на Движението в Пазарджик и Кърджали, призова журналистите да отидат и да снимат конкретна къща в Пазарджик, която, по думите му, е пример за търгуване с гласове. "Не съм вярвал, че такова престъпление ще се прави толкова видимо, нагло и открито. Отидете там, снимайте и говорете с хората", допълни проф. Минеков. Той даде примери за подобна открита търговия с гласове в квартали на Сливен, Сърница, Кърджали и Ловеч. По думите на проф. Минеков, "явно този процес се подкрепя и от ГЕРБ, и от други
партии, както и от служебното правителство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай