Неделя,

Кунева: Направихме по-силен антикорупционен закон

От: Администратор -
1508
Кунева: Направихме по-силен антикорупционен закон
A
A
A

Антикорупционният закон вече е внесен в парламента, като преди това е имало много малко бележки по него. Това заяви в Плевен вицепремиерът Меглена Кунева, цитирана от "Дарик".

Тя обясни, че от Реформаторския блок е имало предложение процент от парите, отнети от корупция, да отива за публични кампании за разясняване на закона.

"Това е един по-силен закон, с направени многобройни консултации след като се видях с ВКС, ВСС, Главна прокуратура, "Достъп до информация" и Съдебния инспекторат", каза Кунева.

Тя обясни, че Законът следва две групи факти - едната е свързана с проверка на имуществените декларации, а другата е конфликт на интереси. Вицепремиерът подчерта, че магистратите не се проверяват от Бюрото за конфликт на интереси, а проверката се извършва по техния специален закон. Така магистратите се проверяват от Бюрото за административно разследване на имуществото, ако техният Съдебен инспекторат е подал сигнал към бюрото.

„Максимално сме се постарали да не направим системата на магистратите затворена, но и да няма никакви съмнения, че никой не би могъл да им влияе през този закон и тяхната независимост е гарантирана", каза Кунева.

Тя коментира, че в момента е нужна повече отвореност, за да може да се повиши доверието към съдебната система.

По думите на Кунева законът е снабден с всички анализи и изследване на ефекта му върху икономиката, като допуска, че са направили един добър закон в областта „Борба с корупцията и предотвратяването й по високите етажи". Според Кунева тази крачка е много важна, защото така ще се покаже, че няма недосегаеми.

„Проследявайки имуществото и засичайки верността на написаното в декларациите, ние ще можем да стигнем до административно разследване, което да доведе до резултати", каза Меглена Кунева.

Тя добави, че в закона е запазена т.нар. Гражданска конфискация, която я има и сега. „Когато има разлика между това, което можеш да докажеш като имущество, и това, което имаш - тази разлика може да се отнеме в полза на държавата, без да е минал наказателен процес за извършено престъпление. Това, разбира се, го решава съдът, но не на базата на присъда", обясни вицепремиерът.

Кунева припомни, че тази комисия вече е отнела 26 млн. и всъщност тя подеде иск за 2,5 млрд. за имуществото на Цветан Василев, преди да има присъда, защото е ясно, че нещо се случва.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички