Културният министър свиква комисия за разкопките на Ларгото

Културният министър свиква комисия за разкопките на Ларгото | StandartNews.com

София. След оглед на разкопките, разкрити при строителството на метрото под ЦУМ и Ларгото министърът на културата Мартин Иванов обяви пред БНР, че ще свика експертна комисия по случая с образувалите се малки езера с блатна растителност.

Днес след призива на столичния кмет Йорданка Фандъкова, министърът на културата и заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов направиха оглед на разкопките.

"Няколко пъти министерството на културата е правило опит да проведе една конкурсна процедура, която е била обжалвана. Тя и в момента е обжалвана. Няколко седмици, или броени дни преди аз да встъпя в длъжност отново е била обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията. Очакваме тяхното решение. Навядаме се, че след това няма да се продължи през съдебно обжалване. Трябва да се намери решение. Разбира се на първо място тази вода да се изпомпи. Това едва ли ще представлява някаква сериозна техническа трудност. Аз мисля да се обърна и към комисията по бедствия и аварии, тъй като за моя голяма изненада в бюджета на Министерството на културата не съществува параграф - средства за поемане на подобни аварийни ситуации. Евентуалното аварийно консервиране също е друга тема, която тази комисия ще трябва да дискутира и да ни предложат най-удачното гледище, тъй като може би ще се наложи и трета година тези зидове да зимуват под открито небе", обяни Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай