Кристалина при Радев и Денков. Каза им най-важното

Георгиева се кандидатира за втори мандат начело на МВФ

Кристалина при Радев и Денков. Каза им най-важното | StandartNews.com

Две ключови срещи имаше днес управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Тя се срещна последователно първо с президента Румен Радев, след това с премиера в оставка Николай Денков. Миналата седмица Георгиева потвърди кандидатирането си за втори мандат начело на МВР и проведе ключов разговор за това с гуверньора на БНБ Димитър Радев.

Кристалина Георгиева и президента Румен Радев са обсъдили необходимостта от увеличаване на икономическия растеж след пандемията от COVID-19 и преодоляване на последиците за икономиката от военните конфликти в съседните региони. Те са споменали и предизвикателствата, произтичащи от все по-широкото приложение на изкуствения интелект.

Като ключови теми са били откроени инвестициите в образованието и насърчаването на конкурентоспособността като фактор за икономически растеж за България и за Европа.

По време на разговора е била изтъкната необходимостта от ясни и целенасочени мерки за намаляване на инфлацията в страната ни, която все още е над средната за Европейския съюз, предаде прессекретариатът на държавния глава. 

Можем да ускорим икономиката на България, каза по-късно Николай Денков пред Кристалина Георгиева. Той посочи, че ръстът на брутния вътрешен продукт за 2023 г. е почти 2%, а инфлацията продължава да спада и в момента е около 3%.

Денков запознал Кристалина Георгиева с основните постижения на правителството до момента и с приоритетите и реформите в икономическата и финансовата политика.

„Присъединяването към еврозоната през 2025 г. е приоритет за България. Вече сме изпълнили изцяло три от четирите критерия”, заяви Денков, цитиран от правителствената информационна служба. По думите му има политическо съгласие и подкрепа за въвеждането на еврото в страната ни.

Премиерът в оставка представи и част от мерките, с които правителството подобрява условията за живот на хората. Сред тях са увеличаването на доходите и на средствата, които държавата дава в подкрепа на семействата с деца, както и предстоящият ръст на пенсиите с 11%, пишат от Министерския съвет. 

Тема на разговор бяха и промените в конституцията и антикорупционните закони. „Борбата с корупцията остава един от най-важните ни приоритети”, категоричен е Денков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Стоян
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи