Комисията "Сидеров" гласува за сваляне на имунитета му

Комисията "Сидеров" гласува за сваляне на имунитета му | StandartNews.com

Депутатите разрешиха да арестуват Сидеров

Пернишки атакисти плашат с гладна стачка, ако щракнат белезниците на Волен

Временната парламентарна комисия, която се занимава с имунитета на депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов, одобри и второто искане на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на специалната им защита. Така народните представители дадоха зелена светлина за евентуалното задържане на лидера на националистите и неговия партиен заместник заради нахлуването им в НАТФИЗ в изборната нощ. До решението се стигна след близо два часа заседание. "За" гласуваха 10 от членовете на комисията, трима се въздържаха - Чавдар Георгиев и Атанас Зафиров от БСП и Георги Ковачев от БДЦ, а само двама се обявиха против - депутатите от "Атака" Явор Нотев и Илиян Тодоров. Въпреки поканата лидерът на "Атака" Волен Сидеров не дойде в Народното събрание. Неговият адвокат и съпартиец Явор Нотев коментира, че мярката за арест е твърде драстична и "не е адекватна на извършеното деяние", още повече че няма опасност двамата атакисти да се скрият. За хулиганство може да бъде наложена глоба, но не и задържане, подчерта Нотев.

Утре парламентът ще се произнесе по първото искане на главния прокурор - за скандала, спретнат от Сидеров на 12 октомври пред клекшопа на ул. "Раковски". Миналата седмица временната комисия вече одобри падането на имунитета му. Точката е първа в дневния ред. Второто искане - за екшъна в НАТФИЗ, заради който главният прокурор поиска арест за Сидеров, депутатите ще гледат идната седмица. Причината за забавянето е, че засегнатото лице разполага с 14 дни само да се откаже от имунитета си. Сидеров и Чуколов обаче вече дадоха да се разбере, че няма да предприемат подобна стъпка доброволно. Преди ден лидерът на "Атака" дори се оплака пред руския посланик Юрий Исаков от "репресия срещу него и неговото семейство".
Междувременно общинската структура на националистите в Перник излезе с нарочна декларация в подкрепа на Волен Сидеров. Местните атакисти призовават структурите от цялата страна да обявят гладна стачка в случай че Сидеров бъде арестуван. Според областния координатор на "Атака" проф. д-р Румен Ваташки срещу Сидеров се води целенасочена кампания, а имунитетът му се иска с цел политическа репресия. Пернишките атакисти твърдят още, че предстои закриване на телевизия "Алфа", защото била единствената, която предлагала различна гледна точка за случващото се в страната. Ваташки твърди, че е потърсена помощ от Русия за оказване на международна подкрепа за Сидеров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай