Кмет закова вицепремиер в лъжа. Истината за Сандов, Петков и Корал

Георги Лапчев срази с критика премиера Кирил Петков

Кмет закова вицепремиер в лъжа. Истината за Сандов, Петков и Корал | StandartNews.com

Кмет закова вицепремиера в оставка Борислав Сандов в лъжа.

Абсолютна лъжа е, че заповедта за "Корал" на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов е предоставена на Община Царево и на мен като кмет. Никой в моята администрация не я е виждал, заяви пред Флагман.бг кметът на община Царево Георги Лапчев. Реакцията му е във връзка с твърденията на министъра в оставка по bTV в неделния ден.

Лапчев каза още, че повече от един месец се бави заповедта за новата защитена територия "Корал". Екоминистърът в оставка беше попитан в ефир защо я няма тази заповед. Ето какво отговори той: „Въпросът трябва да е към Държавен вестник. Техният аргумент е, че трябва да има пространство, за да влезе в следващия брой. И ние очакваме да се появи. Едва тогава тя ще влезе в сила".

Според кмета Георги Лапчев изказването на министър Сандов не е коректно.

„За първи път чувам, че Държавен вестник може да е причината министър да не си публикува заповед. Чак ми дожаля и съм готов да му помогна. Щом не може да я публикува - да ми я изпрати, до седмица-седмица и половина аз ще намеря начин да му я публикувам. Досега това е най-дългият срок, в който съм успявал да обнародвам каквото и да било“, каза с нескрита ирония Лапчев.

Той добави, че е направил питане чрез Закона за достъп до обществена информация, но това не е нормална комуникация между кмет и министър.

„Институциите трябва да комуникират по различен начин, вече всичко е толкова динамично, че можем да се разбираме за секунди. Същинският проблем със заповедта за "Корал" ще продължи да виси, няма да бъде решен и след като влезе в сила тази заповед. Тогава още повече ще се задълбочи. 90 % от плавателните съдове в нашата акватория имат право да плават на коридор от 500 м от брега. Той обаче е прекъснат от въпросната защитена територия, която влиза по-навътре от 500 м. Всъщност ние на практика имаме граница: Никой от север не може да премине на юг, или обратното, без да я наруши, защото ще влезе в защитената територия или в 500-метровия коридор. Ние като Община затова казахме да не е 700 метра навътре, а например да бъде 400 м - малко по-обрано, да има откъде да минават лодките. Но хората, които написаха заповедта и я подписаха, вместо да се извинят, се инатят и я крият от нас. От самото начало им казахме, че концепцията им е сбъркана“, каза кметът.

„И това, което най-много взриви общината тук е, че ще пазим природата само през лятото, когато може да се лежи на дюните. И на моя въпрос: „След като искате да пазим морските бозайници, обяснете що за поведение има делфинът? Защо през летните месеци, когато правим уж случайни срещи по дюните на "Корал" (визирайки плажното рандеву на Сандов и Кирил Петков в неделя, бел.р.), делфинът изпитва неистов ужас от витлото на рибарската лодка, а когато дойде октомври, бозайникът придобива кралимарковска сила,  става безстрашен и скача да си играе с рибарите. Кой е екологът, който е изследвал подобно поведение на делфин?! През лятото е ужасен от рибарите, а през есента им се радва? Това са абсолютни глупости, заповедта за тази защитена територия е нелепа“, възмутено коментира Георги Лапчев.

Лапчев насочи вниманието и към недоволството на природозащитниците, плажуващи на "Корал", от поведението на премиера в оставка. В събота той е бил на ивицата с охрана от НСО и това за плажуващите е било достатъчно скандално, за да бъде коментирано в социалните мрежи. Сандов се опита вчера да защити Петков в ефир, като каза, че нито той, нито съратникът му са били охранявани.

„Как си представяте една случайна среща между двамата на плаж "Корал"? Такава случайност може да има само в това правителство. Аз ще ви кажа, че НСО беше там. Хората ги видяха, видяха и Граничната охрана в морето. И как така на тази случайна среща министърът на екологията не видя десетките палатки и хората по дюните, които даже дадоха интервюта с твърдения, че са тук от месец-два, даже и повече. Къде? Върху дюните. Ама нали е забранено? Ако ще ги пазим, да ги пазим. Ако създаваме условия за природозащита, нека наистина са такива. На това място идва цялата свита на Министерски съвет. На екоминистъра не му направиха впечатление тези неща, но коментира как трябвало някой да почиства постоянно. Има много хора, които почистват. Но питам министъра - къде се изхвърлят тези отпадъци? Премахват ги от плажа, но къде ги изсипват? Задавам този въпрос от 10 години. Защото нерагламентираните сметища се почистват от Общината, но те не се образуват сами“, каза още Лапчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай