Ключово решение! Подменят запасите от оръжие в резерва

Вносители са лидерите на ГЕРБ, ПП и ДПС

Ключово решение! Подменят запасите от оръжие в резерва | StandartNews.com

Ключово решение взема парламента. Запасите от оръжие и боеприпаси в резерва на държавата ще бъдат подменени.

Проект на решение на 49-ото Народно събрание (НС) за ускоряване процеса по обновяване на военновременните запаси на Министерството на отбраната, са внесли в парламента днес ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС, показва справка на страницата на НС.

Вносители са лидерите на ГЕРБ, ПП и ДПС - Бойко Борисов, Кирил Петков и Мустафа Карадайъ, както и депутатите Делян Пеевски и Ивайло Мирчев от ДБ. В мотивите си те посочват, че голяма част от запасите на армията са произведени през 70-те, 80-те и 90-те години, а някои дори и по-рано, което ги прави остарели и дори опасни.

Министерският съвет да ускори процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерство на отбраната, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, чрез замяната им с новопроизведени такива, се предвижда в проекта.

В проекторешението е записано още правителството да предоговори сроковете и количествата в сключения с „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД договор при наличие на производствени възможности на държавното публично предприятие за това.

Основната част от наличните във Въоръжените сили боеприпаси, заделени като ведомствени военновременни запаси (ВВЗ), са произведени в периода 70-те до 90 -те години на миналия век, като конкретни номенклатури дори и по-рано, мотивират се вносителите.

Към момента боеприпасите, заделени като ВВЗ, са годни за бойно използване, но предвид годините им на производство с основание може да се предполага, че са в края на своя експлоатационен ресурс. Това налага предприемане на спешни действия за обновяване на запасите, посочват от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Предвид годините на производство на наличните във Въоръжените сили боеприпаси, друга, не по-малко важна, цел на обновяването е и минимизиране на предпоставките за възникване на инциденти със сериозни последици, предизвикани от стари и неотговарящи на техническите изисквания боеприпаси, се посочва сред аргументите за проекторешението.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай