Кирил и Асен чуха 3 пъти "не минава" и усетиха пълен игнор

Ритуално самоубийство на ПП и ДБ с истерията за хартиената бюлетина

Кирил и Асен чуха 3 пъти "не минава" и усетиха пълен игнор | StandartNews.com

Истерията на „Продължаваме промяната“ и Демократична България ги докара до ситуацията от стария виц за сервитьора, който, опитвайки се да надпише сметката на клиента си от тройка кебапчета, шопска салата и една бира, изредил и „ако мине – 3,40“. А след озадачения въпрос на клиента „Какво е това „ако мине“, го задраскал с констатацията „не минава“.

Още от сутринта днешният определен за парламентарен контрол ден в Народното събрание тръгна към този резултат след вчерашна неврастенична реакция на депутатите ПП и ДБ с решението им да не влизат в пленарната зала, докато промените в Изборния кодекс не бъдат внесени и ултиматума им БСП да изтеглят предложението си за връщането на смесеното гласуване с машини и хартиена бюлетина, иначе няма да разговарят с тях за бъдещо общо правителство.

ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП веднага дадоха отпор. А червената лидерка Корнелия Нинова вече абсолютно демонстративно скъса агреманите с партньорите си от предишната управляваща коалиция.

Още в началото на парламентарния петък ПП и ДБ уверено закрачиха към образа на хванатия в крачка сервитьор тарикат, тъй като лидерът на ГЕРБ обезсмисли детинските им капризи да не влизат в залата, като събра цялото си ръководство в централата на партията и нито един от неговите депутати не се появи на заседанието. Фал старт на деня.

Това беше „не минава“ първи път. Не малцинството на ПП и ДБ може да проваля заседанията на парламента, а най-голямата политическа сила след изборите на 2 октомври. Тоест, не малцинството на две маломерни политически формации може да диктува условията, а мнозинство не може да се формира без най-голямата от тях.

Веднага след като Борисов за пореден път прояви обзелата го напоследък готовност за корпоративност, но без да отстъпва от връщането на хартиената бюлетина, а депутатите на ГЕРБ-СДС дойдоха в парламента, шефката на парламентарната им група Десислава Атанасова покани всички лидери на парламентарните формации в кабинета на председателя на НС, за да решат ще продължат ли да работят по дневния ред на гражданите или отиват на избори.

По този сюжет се състоя „не минава“ втори път. На поканата на Атанасова се отзоваха всички представители на партии, извън ПП и ДБ – и Корнелия Нинова, и Мустафа Карадайъ, и представители на „Възраждане“ и „Български възход“. Нямаше ги само Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов. Асен Василев го няма от вчера.

А почти веднага след нея парламентарните групи на ПП и ДБ почти в пълен състав отново застанаха на кулоарната трибунка, както в четвъртък. И вече с малко по-кротък тон обявиха следващия си ултиматум – целият променен законопроект за Изборния кодекс да бъде оттеглен и да бъде създадена временна комисия, която в течение на месец да изработи правилата за гласуване в кодекса. Дори се заканиха те да внесат решението за въпросната комисия и в сряда да влязат в пленарната зала, за да я гласуват.

И не след дълго получиха „не минава“ трети път. Вратата на председателския кабинет в парламента се отвори, от нея един по един излязоха всички, които се отзоваха на поканата на Десислава Атанасова, влязоха един по един в пленарната зала. И петъчният парламентарен контрол мирно и тихо започна при наличен кворум и по реда си и по правилата.

„Пълен игнор“, казано на езика обитателите на социалните мрежи.

Но тъй като и от ГЕРБ-СДС, и от ДПС, и от БСП дълбоко се съмняват в схватливостта на колегите си от ПП и ДБ, последваха заявления и на Атанасова, и на Йордан Цонев, и на Корнелия Нинова, в които ясно им бе разяснено, че номерът им с рекета и ултиматумите им за повторното изваждане на хартиената бюлетина от възможността за гласуване и този път не минава.Игнор бе, хора, игнор!

Не е ясно дали запевчиците на истерията срещу хартиената бюлетина от ПП и ДБ осъзнават това. Но със сигурност не осъзнават, че необузданата им реакция е най-крещящото доказателство за две неща.

Първо, с това поведение те дават неопровержимо доказателство, че са в паника и дълбоко се съмняват, че смесеното гласуване с машини и хартиени бюлетини ще им даде днешните им парламентарни резултати.

И второ, че са напълно наясно, че причината за цялото тръшкане за задължителното гласуване само с машини и въвеждането му навръх „Разпети Петък, когато и птиците не пеят“, както припомни Йордан Цонев, и узаконено със задна дата, впрочем също по тъмни доби, е именно извършената манипулация, благодарение на тях, която ги направи първа политическа сила на вота на 14 ноември 2021 г.

Това самоубийствено самопризнание и ритуално самоубийство засенчва всякакви аргументи на привържениците на хартиената бюлетина. И им дава най-силния коз в ръцете не просто да игнорират рекета и ултиматумите им, но дори да им се подиграват и да ги иронизират за страхопъзльовщината. Защото тя разкрива и нещо трето за тях – тези хора сами не вярват нито на прокламациите си, нито на способностите си, нито на бъдещето си в политиката. И са обзети от панически ужас и страх за себе си извън нея.Което вече не е просто „не минава“ четвърти път. А генерално „не минава“. Номерът им не мина и пред българските граждани. Който не вярва, да види изборните резултати. Игнор и толкоз. И те знаят, че с хартиената бюлетина ще стигнат до „пълен игнор“. Справка – ИТН. И то само с любимите им машини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай