Христо Иванов иска общи листи с Петков&Василев за вота

Един от сериозните проблеми пред тази коалиция е, че „Продължаваме промяната“ ще подкрепи Румен Радев, докато ДБ искат да издигнат свой президент

Христо Иванов иска общи листи с Петков&Василев за вота | StandartNews.com

Лидерът на Демократична България Христо Иванов стигна до идеята за общи листи с партията на Кирил Петков и Асен Василев.

„Трябва да имаме много сериозен разговор с „Продължаваме промяната“, за да обсъдим общо явяване на изборите като коалиция“, заяви лидерът на ДБ в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Той добави, че трябва да се мисли в посока общи листи и общо явяване, защото по този начин може да се привлекат повече избиратели и тази коалиция да има възможност да получи мандата.

„Въпросът е как ще структурираме помежду си отношенията така, че да гарантираме, че промяната ще се случи“, каза Иванов.

„Коалицията изглежда като сериозен сценарий, при който, без да се разпилеем, не просто да правим аритметичен сбор, а да потърсим синергичен ефект“, допълни той.

По думите му,  време е да се спре с опитите да се изобретява политиката наново. „Най-доброто е да се поучим по утвърдените модели. Коалициите не случайно са измислени, те са ясен формат, в който се поемат ангажименти пред избирателите“, коментира Иванов.„Колкото по-рано можем да покажем способност да събираме идеи, хора и енергия, въпреки различията ни, толкова повече имаме шанс този субект да поиска мандат, да поиска първото място, да поиска доверието на обществото“, смята Иванов.

"Никой не може да бъде монополист на идеята за промяна. Фронтовата линия е голяма. Въпросът тук е как да структурираме съотношението помежду си така, че да гарантираме тя да се случи наистина и да не бъдем вкарани в ситуация, в която вътрешно да изгубим тази енергия", посочи Иванов.

По думите му трябва възможно най-рано формациите да покажат готовността си да работят заедно още преди самите избори.

"В два парламента видяхме как тази енергия бе затворена вътре в себе си като змия, която си хапе опашката. Това трябва да избегнем", коментира още Иванов.

"Колкото по-рано покажем, че можем да работим заедно, толкова повече ще имаме шанса да поискаме мандат, да поискаме първото място, доверието на обществото за налагане на дневния ред с много ясни политики", посочи още Иванов.По думите му ключово е кой ще получи мандата за това.

"Много хора говорят за пормяната - Борисов, ДПС говорят даже за рестарт. Но промяната не е просто дума. Това е дълга борба с конкретен модел".

Един от сериозните проблеми пред тази коалиция е заявката на Кирил Петков и Асен Василев, че „Продължаваме промяната“ ще подкрепи Румен Радев за президент, докато „Демократична България“ искат да издигнат своя двойка за изборите.„Тук е моментът да покажем, че можем да намираме решения, а не да трупаме сложностите. Ако можем да се разберем за перспектива с ясна надежда, да има консолидация, която ще гарантира управление, сигурен съм, че това послание ще привлече много повече гласоподаватели и ще може да бъде добра платформа да разрешим други различия“, каза още Иванов.

Час преди да предложи съюз с Кирил Петков и Асен Василев Мая Манолова заяви, че ще иска също да се включи в подобно съглашение за третия пореден парламентарен вот тази година.

Иванов обаче пропусна да включи ИБГНИ в плановете си за изборите и коментира, че все още се водят разговори в ДБ за президентските избори и кой ще е техният кандидат.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай