Каузата "Шенген"

Каузата "Шенген" | StandartNews.com

Лидерът на ПЕС извоюва младежката гаранция и плана "Юнкер"

Президентът на ПЕС Сергей Станишев обяви приоритет номер 1 - влизането на България в Шенген.
"България и Румъния са нужни в Шенген в името на ефективното отстояване на безопасността на Стария континент", заяви многократно соцлидерът. И постави пряко въпроса пред върха на ЕС. "Приемането на България в Шенген вече е казус на историческа и морална справедливост, защото каквото се искаше от нас, е изпълнено", категоричен бе Станишев. И постави темата във фокуса на европейските премиери от левицата. Като президент на ПЕС той отбеляза, че над 65% от българите смятат, че Европа прилага двойни стандарти по отношение на страната ни. И ясно заяви, че тези настроения са проблем вече и за ЕС.

На 25-26 юни тази година лидерите на страните членки в ЕС се събират на поредното си заседание в Брюксел под председателството на Доналд Туск. Особеното е, че на дневен ред отново може да бъде поставено членството на България в Шенген. На фона на наближаващата среща на върха през юни преди 2 месеца президентът на ПЕС постави въпроса за влизането на България в шенгенското пространство. На всички нива в Брюксел, Страсбург, Лисабон, Париж, Рига. Социалист номер 1 получи подкрепата на председателя на ЕП Мартин Шулц, на премиерите на Италия и на Чехия - Матео Ренци и Бухослав Своботка. А в София даде старт на първата по рода си мащабна междунационална кампания "България в Шенген. Време е!". "Влизането на България в Шенген е национална кауза и е важно да имаме подкрепата на всички политически партии, за да поставим темата в европейския дневен ред", заяви Станишев. И получи "Да" за каузата от лидера на другата най-голяма европейска партия ЕНП Жосеф Дол.

За всеки българин Шенген означава свобода на придвижване, на работа, на сигурност. За икономиката носи инвестиции, развитие на туризма, увеличаване на износа на български стоки, равнопоставеност. Министри, депутати, интелектуалци и журналисти застанаха до соцлидера заради кампанията. "Гласът на България ще е бъде чут, когато сме обединени около национална кауза - общество, медии, политици, институции", подчерта президентът на ПЕС. И още: "Много от нашите сънародници днес имат усещането, че Европа мери с двоен аршин, когато става дума за казуси, свързани с България. Ние не сме европейци втора ръка. И не бива да се държим като такива!". "За нас приемането ни в шенгенското пространство означава премахване на последната "Берлинска стена" вътре в ЕС. Но означава и повече сигурност за Европа.

Призивът на социалист номер 1 ще прозвучи отново и на най-висшия форум на европейските социалисти в Будапеща, на който Сергей Станишев се очаква да бъде преизбран за лидер на ПЕС. Конгресът на левите в Европа е насрочен за 12-13 юни в сърцето на Унгария - Будапеща. А Станишев отново е безспорният фаворит на социалистите от европейските страни за президент на ПЕС. Социалист номер 1 в ЕС тръгва към третия си мандат с амбицията европейските леви да са първа политическа сила на евроизборите през 2019 година и ПЕС да излъчи следващия председател на ЕК. "Предизборната кампания започна с края на предишните. На конгреса в Будапеща през юни ще очертаем политиките и ще направим организацията, с която ще спечелим изборите през 2019 г. Заедно трябва да се противопоставим на екстремистките и популистките нагласи, които набират сила в Европа", каза преди дни соцлидерът на годишната среща на генералните секретари на партиите от ПЕС в Стокхолм. Станишев има признанието на своите в ЕС. И с право, казва генералният секретар на ПЕС Ахим Пост. "Благодарение на Сергей ПЕС направи голяма кампания - от Португалия до Финландия и от Шотландия до Италия.

Това ни донесе голям успех на изборите и така запазихме местата си в ЕП, докато други ги загубиха", казва Пост. По мнението на германските и френските социалисти, Станишев е влял нова сила в партията като президент. "Заради лидерството на Сергей и работата на екипа на ПЕС в момента комуникацията в партията е доста по-различна. Ставаме все по-силни и обединени в позициите си. Гласът ни се чува в Европейския парламент, а левите премиери отстояват политиките ни на заседанията на Европейския съвет. Да не забравяме, че планът "Юнкер" е заслуга на левите в Европа", казва още Ахим Пост. Факт е, че по време на преговорите на върха на ЕС Станишев дава подкрепа на десните от името на групата на социалистите за новата Европейска комисия. Но срещу стриктен ангажимент за стратегически план за инвестиции. През декември президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер спази поетия ангажимент към евросоциалистите и представи план на стойност 315 млрд. евро, насочен към стимулиране на икономическия растеж и заетостта в ЕС. "Колкото по-бързо стартира планът, толкова по-добре за всички държави, отбелязва Станишев. И настоява да бъдат създадени работни групи, които да помогнат на отделните държави в усвояването на средства и разработването на проектите.

Впрочем, миналата година за първи път в ЕС се случи обща кампания за председател на ЕК на целия континент, а не само в една държава. И това е заслуга също на ПЕС, в частност на Сергей. Социалистите извоюваха в предния мандат на ЕП и младежката гаранция за работни места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай