Каменов: Не знам причината, поради която съм отстранен

Каменов: Не знам причината, поради която съм отстранен | StandartNews.com

София. "Притеснително е, че ми се отправят заплахи за прокуратура, без да се знае за какво". Това каза пред журналисти в парламента бившият председател на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов, предаде репортер на Агенция „Фокус". Днес правителството определи Ева Жечева за председател на Държавната агенция за закрила на детето.

„Единствената причина, поради която г-н Монов ми каза, че ще бъда даден на прокурор, е за това, че е имало забавяне в някоя от дейностите по проектите, свързани с деинституционализацията на цяла България. Нормално е в някои общини да има забавени поръчки. В 51 общини се строят стотици къщички и домове за децата без родители, през последната година най-малкият брой живеещи деца в институции се наблюдава в България", посочи Каменов.

„Аз не знам причината, поради която съм отстранен от длъжност – дали не съм се справил с работата си, дали съм имал някакви пропуски в работата си – досега така и не разбрах. Дори днес беше планувано изслушване в Комисията за децата, младежта и спорта, оглавена от г-н Монов. Аз бях много озадачен от това, че липсва комуникация между Министерски съвет и Народното събрание. Затова се обадих лично на г-н Монов и го питах след като утре вече няма да бъда председател, а има насрочено изслушване за 15.00 часа, като какъв сте ме поканили да присъствам на това изслушване? Той ми каза, че аз трябва да присъствам независимо от това дали ще бъда председател или не, защото това, което ме чака, е прокуратурата и разследване", добави Калин Каменов.

„Ще разследват мен, който си даде здравето през последните години за каузата на българските деца. Към мен ще има най-вероятно прокурорска намеса за това, че дадох всичко от себе си. Сигурно съм имал пропуски, сигурно съм допуснал грешки, може би не съм успял да постигна една част от целите, които си бях поставил. Но в крайна сметка аз съм един обикновен човек, който имаше идеята и целта да помогне с целите и амбициите си на онеправданите български деца", добави той.

„Оценката на българските неправителствени организации, на децата през последните месеци е оценката на моята работа и работата на моя екип. За мен е изключително обиден начинът, по който един млад човек бива изгонен от изпълнителната власт без каквито и да било причини и доводи. Няма управление на държавата. От 2 месеца няма орган, няма министър, няма вицепремиер, който да отговаря за деинституционализацията като основен приоритет в държавата", посочи Каменов.

Той каза, че смята да не уважи с присъствието си днешната комисия. „Нямам никаква идея да се обяснявам пред компрометирани личности и партии, които обиждат българските граждани, наричат ги „лумпени", „наркомани", хора, които влизат с оръжие в Народното събрание", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай