Калфин: Три деца в семейство е най-добрият вариант

Калфин: Три деца в семейство е най-добрият вариант | StandartNews.com

София. "Един такъв модел с три деца за семейство е може би най-добрият демографски за България и трябва да се търсят и съответните стимули, които са свързани с родителството". Това казва вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по радио К2. 

"Това не означава, че някой ще задължава семействата и ще ограничава раждането на повече деца, или нещо подобно, но в крайна сметка там родителите трябва да проявят своята отговорност", каза още новият министър на труда и социалната политика.

Според него трябва да се стимулира повече раждаемостта при младите хора, които имат образование, но не виждат перспектива да раждат деца.

Тъй като в програмната декларация на коалицията пише „подпомагане активно до три деца", Калфин обясни, че това не означава, че ще спре подпомагането след третото дете.

"За мен помощи за деца могат да се взимат тогава, когато родителите действително полагат грижа за тях", посочи министърът.

Без да влиза в детайли, той припомни вариант за подпомагане в натура, който вече е прилаган - например чрез платени такси в ясли и детски градини, където децата получават храна, образование, получават социализация, а не да се дават пари в брой на семейството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай