Калфин: Горанов преценя за новия заем

Калфин: Горанов преценя за новия заем | StandartNews.com

Дали да се вземе нов заем от 16 млрд. лева - това е преценка на министъра на финансите. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването "Седмицата" по "Дарик". Там той коментира решението на кабинета за изтеглянето на нов заем.

Все пак финансовият министър трябва да даде повече обяснения за заема, обясни той. „Част от заема отива за изплащане на вече взети задължения, на които им излиза падежът - 2/3. Другата 1/3 е за покриване на дефицита", допълни Калфин.

АБВ е поискала да бъде направен точен разчет за заема, написана е и много висока лихва, каза социалният министър. "Гласувах го в Министерски съвет, защото там има повече доверие, но ПГ не прави това, което прави министърът", каза още Калфин.

Вицепремиерът каза, че още през декември е взето решение за т. нар. мостов заем „без цялата процедура, тъй като през януари имаше голямо плащане по държавния дълг. Даде се предварително финансиране, за да можем да поемем това плащане. Сега върви нормалната процедура за отпускане на заем, която минава и през парламента".

Ивайло Калфин коментира и пенсионната реформа. Той изтъкна, че все още има различия относно възрастта за пенсиониране.

„Имаме една пенсионна система, която всички казват, че не работи добре. Знае се какво трябва да се направи - пенсионната система трябва да е по-независима, да има възможност да осигурява по-добри пенсии, трябва да бъде дългосрочна. Всеки трябва да направи някаква отстъпка. Тук се включва възраст за пенсиониране, стаж, категорийни работници, осигурителни вноски. Не може който и да е от участниците - синдикалните партньори, политическите партии - да каже, че това няма да се променя, защото тогава няма как да се постигне баланс", обясни той.

Няма смисъл синдикати и работодатели да правят протести, категоричен бе той.

„Вместо след 2 години да се вдигат с 2% вноските за пенсия, аз предлагам вместо това от догодина да започне по малко да се вдигат и този процент ще постигнем след 6 години. Така, без да усетят работодателите, ще имаме не малка допълнителна сума в бюджета, подчерта вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай