Калфин гледа под лупа инвалидите менте (ОБЗОР)

Калфин гледа под лупа инвалидите менте (ОБЗОР) | StandartNews.com

Затягане на контрола над инвалидните пенсии иска социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин. "Всяка втора пенсия е инвалидна, обмисляме по-строги правила при отпускането им", заяви пред БНР Калфин. Една от идеите е да се промени начинът, по който се определя степента на увреждане.

"Нещо, което е много важно за мен, за хората между 18 и 65 години решението на лекарската комисия трябва да бъде не само каква е намалената функционалност, а да бъде сравнено със здрав човек на същата възраст, защото в момента с кого сравняват намалената функционалност - с атлети", обяви Калфин. На практика това означава, че ще се промени начинът на освидетелстване, а оттам и процентите инвалидност, които имат хората, коментираха експерти.

Сред другите идеи на социалния министър е изследванията за ТЕЛК да се правят само в стандартизирани лаборатории и лицензирани болници. Освен това НОИ да е по-активен в контрола.

"Ще настоявам да има възможност за допълнителен преглед по преценка на НОИ, за да се установят фактите", каза Калфин. Той иска и да се свърже системата на здравната каса с тази на НОИ, за да се повиши контролът. Калфин обяви, че ще се засили и капацитетът на ТЕЛК комисиите. Идеята му е в тях да работят практикуващи лекари срещу допълнително възнаграждение. Социалният министър заяви, че ще върне и възможността работодателите да пенсионират служителите си. Тя бе премахната преди няколко години, за да се облекчи бюджетът на НОИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай