Калфин анулира спорни субсидии за безработни

Калфин анулира спорни субсидии за безработни | StandartNews.com

Нямам уверение, че всички фирми са били равнопоставени, заяви вицепремиерът

Спорна схема за наемане на безработни със субсидия от ЕС беше анулирана от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. Процедурата ще бъде отворена наново, но с четирикратно по-висок бюджет. Става дума за схемата "Обучение и заетост" по ОП "Развитие на човешките ресурси". По нея в края на март бяха отпуснати 8.1 млн. лв. безвъзмездна помощ за фирми, които разкриват работни места за три рискови групи - безработни над 54 г., трайно безработни и с ниско образование. На втория ден Агенцията по заетостта прекрати приемането на заявки с обяснението, че ресурсът е изчерпан. Оказа се, че това е станало още в първите 19 минути от старта на подаването на документи, като одобрените фирми са 189. Недоволни кандидати поискаха класирането да бъде отменено.

"Нямам уверение, че всички фирми са били равнопоставени", заяви вчера министър Калфин. Той обясни, че подаването на заявките от бизнеса е било електронно, но в бюрата по труда всеки служител е въвеждал ръчно данните в системата на Агенцията по заетостта. Някъде служителите са работили по-бавно, другаде е имало само един компютър и това е ощетило кандидатите. Калфин увери, че е невъзможно да има външна намеса в системата и разместване на заявките. В момента се извършва техническа експертиза.

След празниците, около 10 май, процедурата ще бъде отворена наново. Заради големия интерес безвъзмездната помощ се завишава на 30 млн. лв. Този ресурс Агенцията по заетостта ще разпредели по области според нивото на безработица в тях и интереса на бизнеса. Фирмите, които са били класирани, ще трябва да кандидатстват отново. Същото важи и за тези, които са подали заявки, но не са одобрени. От тях обаче няма да се изисква да представят документи, а само да препотвърдят участието си.

В същото време се променят условията за оценка на заявките. Въвежда се таван за участие - до 6 субсидирани работни места на фирма. "По този начин искаме да подпомогнем предимно малки и средни предприятия", обясни Калфин.

Принципът "Пръв дошъл, пръв взел" вече няма да е решаващ за класирането. Оценката ще се прави според ангажиментите на работодателите да задържат на работа назначените хора след изтичане на субсидирания период. За трите рискови групи безработни субсидията ще се получава 12 месеца, а за останалите безработни - 6 месеца. Предимство ще имат и работодатели, които дават по-високи заплати от субсидираните - минималния осигурителен доход за съответната професия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай