Калфин със страшна прогноза: Бум на съкращенията

Най-тежко е положението за секторите на туризма, културата и транспорт

Калфин със страшна прогноза: Бум на съкращенията | StandartNews.com

Бум на безработицата в България прогнозира бившият социален министър то втория кабинет на Борисов Ивайло Калфин от партия АБВ. Бумът тепърва предстои и трябва да сме готови за това, защото все още фирмите се колебаят дали да освобождават хора, каза пред бТВ  Калфин. Той обясни, че най-тежко е положението за секторите на туризма, културата и транспорт, както и във фирмите от т.нар. развлекателната индустрия – ресторанти, барове.

ВИЖ ОЩЕ: Разнобой в Социалното за безработицата

„Доколкото не се очаква в следващите две-три седмици да се завърнем към нормалния живот, толкова по-тежка ще става ситуацията“, прогнозира Калфин.

По думите му мярката държавата да поеме 60 % от възнагражденията на работниците, за да не стига до съкращения е ефективна, но тепърва предстои да се види дали ще бъде приложена успешно. Той добави, че освен европейското финансиране, трябва да се очаква пари да се дадат и от националния бюджет и, че трябва да има ясен план с какви средства разполага държавата и по какъв начин ще бъдат разпределени те, според развитието на кризисната ситуация.

„Европейският съюз предоставя 2,5 милиарда лева. Някъде към 800 милиона евро ще получим само до началото на месец април и една от мерките, миналата седмица изпратиха двама от комисарите писма до нашето правителство, като една от мерките е точно подпомагане на фирмите да не освобождават работници“, поясни Ивайло Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай