Разнобой в Социалното за безработицата

Увеличението за 1 месец е 0,3 пункта, обясни Зорница Русинова

Разнобой в Социалното за безработицата | StandartNews.com
  • Министър Деница Сачева очаква голям ръст на безработицата след кризата с коронавируса
  • Увеличението за 1 месец е 0,3 пункта, обясни заместничката й Зорница Русинова

Разнобой в социалното министерство за безработицата. След като вчера министър Деница Сачева обяви пред бТВ, че само за един ден - в петък, 1300 души са се регистрирали като безработни, днес заместничката й Зорница Русинова заяви за Нова тв след обявяването на извънредните мерки, безработицата у нас не е нараснала много.

ВИЖ ОЩЕ:1300 безработни само да ден

От министерството следят внимателно ситуацията с безработицата. „Темпът на нарастването й в първите седмици на кризата, за периода от 20 февруари до 20 март, е 0,3 пункта. Тоест няма голяма разлика сравнено с миналата година”, заяви Русинова.

ВИЖ ОЩЕ: С колко ще скочи безработицата заради вируса според прогнозата на синдикатите

„За нас темата за безработицата е тема от първия ден на извънредното положение. Всички сме наясно, че ще последва икономическа криза”, коментира зам.-министърът. Тя уточни, че от МТСП са предприели мерки. Сред тях са измененията в Кодекса на труда, които позволят дистанционната работа от вкъщи.„Благодаря на всеки работодател, който е въвел такава временна мярка”, каза Русинова. Тя припомни и пакета от мерки, който предвижда държавата да плаща 60% от заплатата на работника, за да не бъде уволнен. Освен това е облекчена и регистрацията в Бюрата по труда. „Като облекчение за хората, сме направили лесен начин за регистрация онлайн”, каза зам.-министърът. Тя обясни, че започват да се търсят и резерви в европейските програми и какво може да бъде преструктурирано.

„В ежедневен диалог сме с бизнеса, каква ще е формата ще реши премиерът”. Така Русинова отговори на въпроса дали подкрепя създаването на икономически кризисен щаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай