1300 безработни само да ден

Част от средствата за бонусите към заплатите на медицинските лица “на първа линия” вече са по сметката на здравното министерство

1300 безработни само да ден | StandartNews.com

1300 души са се регистрирали като безработни само за един ден - последния работен ден миналата седмица. Цифрата съобщи в студиото на бТВ социалният министър Деница Сачева. Тя призна, че се очаква голям ръст на безработицата след кризата с коронавируса, но не се нае да прогнозира точните му стойности. За огромна безработица сред здравната криза предупреди и президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

ВИЖ ОЩЕ: С колко ще скочи безработицата заради вируса

Сачева призова Стратегическият съвет на президента да подпомогне работата на правителството именно с такава прогноза и съответно със съвети какви мерки да се вземат.

ВИЖ ОЩЕ: Шефове ще връщат пари от държавата

“В момента така, както се освобождават хора, се и търсят”, посочи още Сачева, давайки пример с бизнеси, като доставката на храна, които търпят трансформация и сега изпитват недостиг на работна ръка.

Част от средствата за бонусите към заплатите на медицинските лица “на първа линия” вече са по сметката на здравното министерство, посочи Сачева. Засега за тази цел държавата е предвидила бюджет 20 млн. лева, но по думите на министъра има готовност за увеличение до 60 млн. лева. Една от мерките на властта е да предостави по 1000 лева допълнително към заплатата на всяко медицинско лице, независимо дали лекар, медицинска сестра или друго, което се грижи пряко за пациенти с коронавирус.

Блокираният с президентско вето, макар и частично, закон за извънредното положение блокира и помощта към общините в размер на 20 млн. лв., която ще бъде насочена към мерки за подпомагане на хората в риск, с увреждания и самотноживеещите възрастни хора. Сачева изказа недоволството си от факта, но и посочи, че това се случва благодарение на недалновидни решения, взети в последния момент и то по настояване на БСП.

"Не може заради политически сблъсъци да влизаме и в други кризи", подчерта тя по отношение на мерките срещу спекулата, лансирани в закона от левицата и които станаха един от поводите за вето на президента, а и за недоволство от страна на бизнеса. Има един принцип - преди всичко не вреди, бе категорична Деница Сачева, като цитира сентенцията и на латински.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай