Петък,

Кабинетът освободил съпруга на Бокова от ЕБВР

От: Failed to load user -
3632
Кабинетът освободил съпруга на Бокова от ЕБВР
A
A
A

София. Правителството е сменило българския представител в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. Това е станало по време на редовното заседание в сряда, но информацията става известна едва днес, когато на сайта на МС е публикувана стенограмата, съобщи БГНЕС.

Предложението за смяната на Калин Митрев със Стефка Славова е направено от финансовия министър Владислав Горанов.

Премиерът Бойко Борисов одобрява кандидатурата на Славова с думите: "Точно преди да я направят вицепрезидент на банката беше уволнена, а тя е кадърна, позната е в банкерските среди. Така, че не правим политическо уволнение, а връщаме човека, който си работеше там".

Кабинетът "Орешарски" освободи Стефка Славова като директор за България, Полша и Албания в ЕБВР през април тази година. Първото назначение на Славова е от 1 февруари 2010 г., когато е предложена от тогавашния вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Преди четири години Стефка Славова отново сменя Калин Митрев, който за втори път е освободен от правителство с премиер Бойко Борисов.

Банкерът Калин Митрев, който е съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова, дълги години е бил представител на България в банката. За първи път той отива в ЕБВР през 1996 г., но година по-късно е освободен от правителството на Иван Костов. През 2002 г. Митрев поема поста за втори път. По-късно мандатът му е продължен.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички