Извънредно от парламента! Заседание на пожар

Какво решение ще се вземе

Извънредно от парламента! Заседание на пожар | StandartNews.com

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 26 март 2024 г. от 10.00 часа.

Заседанието е свикано на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България.

Единствена точка в дневния ред е обсъждане на проект на решение във връзка с Указ № 74 от 19 март 2024 г. на президента на Република България и заявление от вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел от 25 март 2024 г.

Президентът Румен Радев чака именно гласуването на точката от Народното събрание, за да може да продължи конституционната процедура по връчването на втория проучвателен мандат на втората по големина парламентарно представена формация ПП-ДБ за състава на правителство в рамките на 49-тото НС.

Междувременно стана ясно, че ГЕРБ-СДС няма да води разговори за съставяне на правителство в рамките на втория мандат. Такава позиция зае и ДПС. От партията заявиха, че няма как да има мнозинство без ГЕРБ в този парламент и те също няма да подкрепят кабинет с втори мандат, а ако третият отиде в техни ръце, то ще го върнат неизпълнен. 

Очаква се страната да отиде на предсрочни парламентарни избори, като все още не е ясно дали те ще бъдат 2 в 1 с европейските или ще са в две поредни седмици. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай