Понеделник,

Иво Прокопиев поръчва музиката, обществото я плаща

От: СТАНДАРТ -
4454
Иво Прокопиев поръчва музиката, обществото я плаща
A
A
A

Един въпрос намери в четвъртък своя ясен отговор – как се пишат докладите, с които олигархията залива обществото в последните години. Защото едва ли има човек у нас, който е функционално грамотен и да не е забелязал, че България най-вероятно се нарежда на първо място по брой доклади на глава на населението. А тези стотици, дори може би вече хиляди страници, прокламирани като „доклади на независими експерти“ всъщност имат една единствена цел – да обслужат едни олигархични интереси. В случая на един конкретен олигарх – върхът на родното олигархично задкулисие, сляпото петно на българските медии и политика - Иво Прокопиев. Който поръчва музиката, а обществото я плаща. Стар кагебейски прийом.

Но да се върнем на отговора на Иван Гешев пред депутатите от правната комисия в четвъртък. Обвинител №1 заяви, че „никой от АКФ не е искал официална информация от прокуратурата и затова не е ясно на какви данни почива последният доклад на НПО-то“. Сега да дадем малко контекст – Гешев говори за доклада на набеденото за независимо НПО, а всъщност поредната брънка на веригата от медии и неправителствени организации, контролирани от енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев – Антикорупционен фонд. Въпросната организация преди седмица обяви годишен мониторингов доклад върху дейността на държавните институции срещу корупцията по високите етажи на властта, озаглавен „Антикорупционни институции 2021: нулева година“. Документът може да звучи помпозно, но не е нищо повече от разсъжденията на двама адвокати – Александър Кашъмов и Андрей Янкулов, пряко свързани както със самия Иво Прокопиев, така и с неговите проксита във властта като Христо Иванов например.

Но, има едно голямо „Но“ – документът не е представен като субективна оценка на юристи на заплата при Иво Прокопиев (тоест докладът обслужва единствено неговите интереси и затова името на депутата от опозиционната ДПС Делян Пеевски присъства около 20 пъти в текста в контекста на „световно зло“), а като едва ли не крайна инстанция на обществото. И тук е моментът да се върнем на думите на Гешев, че никой не е питал прокуратурата за официални данни, които да бъдат включени във въпросния доклад.

И още по-зле: данните в документа не отговарят нито на статистиката, нито на истината и фактите. С две думи – тезите във доклада са лъжа. Съчинена по поръчка на един олигарх, който има над 200 млн. причини (колкото е наложеният запор над незаконно придобито от него имущество) да не харесва всеки, който му се рови в аферите. И затова е съвсем логично на мушката в документа да е поставен именно Пеевски. Превърнат от медиите и говорещите главички на Прокопиев в най-големия антигерой не само у нас, но и зад граница. Причината – елементарно, Уотсън – Пеевски се бърка в аферите на Прокопиев. При това не от вчера, а от над десетилетие. Осветлява ги и така буквално вади Прокопиев от чепиците от яд.

Но да се върнем на въпроса как се пишат докладите и по-точно на следващият въпрос: „Защо?“. Отговорът е много прост – защото Прокопиев започна да излиза на светло. По-точно аферите му, както и медийните му манипулации, които заблуждават общественото мнение и играят ролята на бухалка срещу враговете му. Прокопиев трябва да легитимира десетките донуси и лъжи, които през годините е разпространявал в контролирания от самия него мейнстрийм, както и в чуждите посолства у нас и европейските институции. Защото обществото започна да проглежда и манипулациите на олигарха взеха да не вършат работа. Затова сега на Прокопиев му трябват "независими доклади" от уж независими (но в действителност свързани с него) НПО-та и псевдоексперти. Такъв именно е и доклада на "Антикорупционния фонд", такъв е и станалият известен преди седмица скандален доклад за медийната среда у нас, изготвен апокрифно от поредното "независимо" НПО "Международен институт за преса" и пробутан на Европейската комисия. В него автор е и самата Галя Прокопиева - посочена също като "независим" медиен експерт. От толкова много "независимост" започва направо да ни боли главата.  

Макар да успя да се намърда във властта чрез двете си проксита „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, дните на Прокопиев на овладяване на държавата явно са преброени. Просто защото държавата се клати от сериозни кризи – пандемия, рекордни сметки за ток, смазваща инфлация и видимата невъзможност на личните му политици да овладеят ситуацията. За капак и прегръдката на прокопиевите човечета със Столетницата доведе до твърде плаха държавна позиция по кризата с Украйна и руската агресия.

На този фон Прокопиев явно се страхува, че всеки момент ще рухнат и градените с години лъжи срещу най-големия му враг Делян Пеевски. Междувременно аферите на самия Прокопиев и видимото овладяване на медиите у нас от него и кръга „Капитал“ също започна все повече да се набива в очите на задграничната публика.

А междувременно корупцията у нас си се развива и то по аджендата на Прокопиев. Който много иска да се смени закона за КПКОНПИ, пак от личен интерес – да паднат запорите, които вече 9 съдебни състава потвърдиха. И понеже през каналния ред не става, Прокопиев е активирал прокситата си във властта със задача: „Окупирай КПКОНПИ“. И най-вероятно тази операция е и единственото, което все още държи прокситата на Прокопиев, вкопчени във властта.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички