Иво Прокопиев поръчва музиката, обществото я плаща

Как се пишат докладите (на олигархията)?

Иво Прокопиев поръчва музиката, обществото я плаща | StandartNews.com

Един въпрос намери в четвъртък своя ясен отговор – как се пишат докладите, с които олигархията залива обществото в последните години. Защото едва ли има човек у нас, който е функционално грамотен и да не е забелязал, че България най-вероятно се нарежда на първо място по брой доклади на глава на населението. А тези стотици, дори може би вече хиляди страници, прокламирани като „доклади на независими експерти“ всъщност имат една единствена цел – да обслужат едни олигархични интереси. В случая на един конкретен олигарх – върхът на родното олигархично задкулисие, сляпото петно на българските медии и политика - Иво Прокопиев. Който поръчва музиката, а обществото я плаща. Стар кагебейски прийом.

Но да се върнем на отговора на Иван Гешев пред депутатите от правната комисия в четвъртък. Обвинител №1 заяви, че „никой от АКФ не е искал официална информация от прокуратурата и затова не е ясно на какви данни почива последният доклад на НПО-то“. Сега да дадем малко контекст – Гешев говори за доклада на набеденото за независимо НПО, а всъщност поредната брънка на веригата от медии и неправителствени организации, контролирани от енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев – Антикорупционен фонд. Въпросната организация преди седмица обяви годишен мониторингов доклад върху дейността на държавните институции срещу корупцията по високите етажи на властта, озаглавен „Антикорупционни институции 2021: нулева година“. Документът може да звучи помпозно, но не е нищо повече от разсъжденията на двама адвокати – Александър Кашъмов и Андрей Янкулов, пряко свързани както със самия Иво Прокопиев, така и с неговите проксита във властта като Христо Иванов например.

Но, има едно голямо „Но“ – документът не е представен като субективна оценка на юристи на заплата при Иво Прокопиев (тоест докладът обслужва единствено неговите интереси и затова името на депутата от опозиционната ДПС Делян Пеевски присъства около 20 пъти в текста в контекста на „световно зло“), а като едва ли не крайна инстанция на обществото. И тук е моментът да се върнем на думите на Гешев, че никой не е питал прокуратурата за официални данни, които да бъдат включени във въпросния доклад.

И още по-зле: данните в документа не отговарят нито на статистиката, нито на истината и фактите. С две думи – тезите във доклада са лъжа. Съчинена по поръчка на един олигарх, който има над 200 млн. причини (колкото е наложеният запор над незаконно придобито от него имущество) да не харесва всеки, който му се рови в аферите. И затова е съвсем логично на мушката в документа да е поставен именно Пеевски. Превърнат от медиите и говорещите главички на Прокопиев в най-големия антигерой не само у нас, но и зад граница. Причината – елементарно, Уотсън – Пеевски се бърка в аферите на Прокопиев. При това не от вчера, а от над десетилетие. Осветлява ги и така буквално вади Прокопиев от чепиците от яд.

Но да се върнем на въпроса как се пишат докладите и по-точно на следващият въпрос: „Защо?“. Отговорът е много прост – защото Прокопиев започна да излиза на светло. По-точно аферите му, както и медийните му манипулации, които заблуждават общественото мнение и играят ролята на бухалка срещу враговете му. Прокопиев трябва да легитимира десетките донуси и лъжи, които през годините е разпространявал в контролирания от самия него мейнстрийм, както и в чуждите посолства у нас и европейските институции. Защото обществото започна да проглежда и манипулациите на олигарха взеха да не вършат работа. Затова сега на Прокопиев му трябват "независими доклади" от уж независими (но в действителност свързани с него) НПО-та и псевдоексперти. Такъв именно е и доклада на "Антикорупционния фонд", такъв е и станалият известен преди седмица скандален доклад за медийната среда у нас, изготвен апокрифно от поредното "независимо" НПО "Международен институт за преса" и пробутан на Европейската комисия. В него автор е и самата Галя Прокопиева - посочена също като "независим" медиен експерт. От толкова много "независимост" започва направо да ни боли главата.  

Макар да успя да се намърда във властта чрез двете си проксита „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, дните на Прокопиев на овладяване на държавата явно са преброени. Просто защото държавата се клати от сериозни кризи – пандемия, рекордни сметки за ток, смазваща инфлация и видимата невъзможност на личните му политици да овладеят ситуацията. За капак и прегръдката на прокопиевите човечета със Столетницата доведе до твърде плаха държавна позиция по кризата с Украйна и руската агресия.

На този фон Прокопиев явно се страхува, че всеки момент ще рухнат и градените с години лъжи срещу най-големия му враг Делян Пеевски. Междувременно аферите на самия Прокопиев и видимото овладяване на медиите у нас от него и кръга „Капитал“ също започна все повече да се набива в очите на задграничната публика.

А междувременно корупцията у нас си се развива и то по аджендата на Прокопиев. Който много иска да се смени закона за КПКОНПИ, пак от личен интерес – да паднат запорите, които вече 9 съдебни състава потвърдиха. И понеже през каналния ред не става, Прокопиев е активирал прокситата си във властта със задача: „Окупирай КПКОНПИ“. И най-вероятно тази операция е и единственото, което все още държи прокситата на Прокопиев, вкопчени във властта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай