Искри на политическия терен. Тонът се втвърдява

Поставяме отново съставянето на редовен кабинет под риск, каза Даниел Митов

Искри на политическия терен. Тонът се втвърдява | StandartNews.com

Само за два дни през уикенда „Продължаваме промяната” и ГЕРБ втвърдиха тона на разговорите и между двете партии взеха да летят искри за кабинета. Крак повлече „Промяната”, след като Асен Василев, Лена Бориславова и Кирил Петков обявиха през почивните дни, че ПП-ДБ няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ и чакат второто завъртане на рулетката, за да предложат правителство на малцинството. За него ПП очаква подкрепа от ГЕРБ, но без Борисовата партия да има министри в изпълнителната власт.

ВИЖ ОЩЕ: И Асен Василев попари Борисов. Обрат за кабинета

Логично това предизвика остра реакция от страна на ГЕРБ.

ВИЖ ОЩЕ: Петков изви ръцете на Борисов, запуши устата на Ник Събев

Поставяме отново съставянето на редовен кабинет под риск. Поставянето на условия ми прилича на желание отново да се взриви парламентът и да се ходи на избори за пореден път. Ако няма правителство с първия мандат, няма да има правителство и с втория, отсече пред бТВ тази сутрин зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов разкри план Б за кабинета. Голяма изненада

Той запита Асен Василев коалиция с "Възраждане" ли ще направи, от тях ли ще търси подкрепа? Митов настоя да се направи лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

ВИЖ ОЩЕ: Лидерска среща за кабинета? Кой тупа топката

Бойко Борисов като лидер е готов да продължи този тип разговори, увери Даниел Митов. ПП-ДБ трябва да променят философията на разбиранията си за политика, а не да ставаме заложни не техните вътрешни неразбории, подчерта Митов. Той увери, че ГЕРБ имат готовност да предложат правителство, но не знае кога държавният глава ще първия проучвателен мандат.

ГЕРБ няма да кажат фигурите си в един бъдещ кабинет преди да се проведат разговори. Предложения за персонален състав на правителство не се обсъждат.

Имаме план Б и ще търсим най-стабилният вариант - конструкция между двете най-големи парламентарни партии, каза Митов. И допълни, че за План Б ГЕРБ ще говори след като се изчерпи възможността за кабинет в „Промяната”. Митов не коментира възможността за правителство с ДПС и БСП.

Желанието да има редовен кабинет е първото нещо, с което отиваме в парламента и последното, с което си тръгваме. Ходенето от избори на избори не води държавата наникъде, каза Митов. Той изтъкна, че задачата пред отговорните партии е да съставят редовно правителство.

Разговори от типа "дайте сега да правим еквилибристики с мандатите, защото няма какво да кажем на избирателите си", не могат да се правят, подчерта Митов. Той добави, че каквито и критики да отправя ГЕРБ най-стабилната формула за съставяне на правителство е между първата и втората политическа сила в Народното събрание. Различията между двете парламентарни групи не са толкова много, смята Даниел Митов.

За бюджета на служебното правителство, Митов коментира, че служебният кабинет няма какъвто и да било избор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай