Борисов разкри план Б за кабинета. Голяма изненада

Кой ще бъде кандидат-премиерът на ГЕРБ?

Борисов разкри план Б за кабинета. Голяма изненада | StandartNews.com

На фона на категоричната заявка на ГЕРБ за кабинет с „Продължаваме промяната” – „Демократична България” Бойко Борисов се оказа, че има и план Б. И по него се работи не по-малко сериозно.

ВИЖ ОЩЕ: Бомба от Делян Добрев. Банка у нас пере парите на руските олигарси

ГЕРБ-СДС ще търси вариант за правителство, дори и без ПП-ДБ, ако коалицията “Промяната” упорито отказва съставяне на кабинет между първите две политически сили, стана ясно от коментар на Борисов за „Труд”. Борисов обясни дали ГЕРБ-СДС ще преговаря с останалите партии от 49-ото Народно събрание - “Възраждане”, ДПС, БСП и ИТН за излъчване на редовно правителство.

“Считам, че кабинет ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е най-стабилното, евроатлантическо правителство, включително след това подкрепено по теми и от другите партии в парламента”, заяви Бойко Борисов. И отбеляза, че има много теми, с които ГЕРБ-СДС има допирни точки с останалите парламентарно представени партии. Лидерът на ГЕРБ даде пример за съвместни действия с третата политическа сила в 49-ото Народно събрание по Плана за възстановяване и устойчивост: “Примерно, с “Възраждане” сме на едно мнение за предоговаряне на Плана в частта “Енергетика”, частта “Батерии”, така правителството може да търси по-големи мнозинства”.

“Ще положа и полагам всички усилия да имаме редовно правителство”, категоричен е Борисов

“След като изчерпаме тези възможности (за кабинет ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, б. р.), тогава ще предложа и други варианти”, заяви Бойко Борисов и допълни: “Ние сега сме искрени и казваме - това е, което считаме за стабилно мнозинство”.

“Когато се изчерпи този формат с ПП-ДБ, защото там са много лидери, но в края на краищата, когато имаме мандат и седнем на официален разговор, това, което се разберем - “да”, “не” и ние като първа политическа сила, победила с машини и без машини, и вкупом и поотделно, знаем нашата отговорност. Но огромното ни притеснение е, че всъщност държавата е издънена, бюджетът го показва ясно”, посочи лидерът на ГЕРБ.

“В тези условия не е честно да се хвърля отговорност на една партия. След като всички вкупом и БСП, и ИТН, и президентството със служебните правителства, и ПП, и ДБ, две години допринесоха колкото можаха за това, сега да ме гледат отстрани, и да ми казват “Борисов да си носи отговорност, че е пръв” - не е честно”, категоричен беше Бойко Борисов. Той посочи, че в зависимост от ситуацията ГЕРБ има различни варианти за премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай