Петков изви ръцете на Борисов, запуши устата на Ник Събев

"Промяната" се заинати за кабинета

Петков изви ръцете на Борисов, запуши устата на Ник Събев | StandartNews.com

Кирил Петков разкри какво предлага ПП-ДБ на ГЕРБ и постави ултиматум на Борисовата партия. „Промяната” ще предложи кабинет на малцинството с втория мандат и очаква подкрепа от ГЕРБ, посочи Петков в интервю за Нова тв.

ВИЖ ОЩЕ: Бомба от Делян Добрев. Банка у нас пере парите на руските олигарси

Нещата няма да станат през студиата. Не можем да изземем инициативата на ГЕРБ. Ако те искат да говорим за втория мандат и какво искаме да направим с него, ние ще се отзовем, отсече Петков.

"Нека да го направят, когато искат. Ние знаем какво искаме. Готови сме и сега да се срещнем с ГЕРБ и да говорим за втория мандат. По политики в НС сме готови да се срещнем с всеки във всеки един момент", подчерта той.

„Аз не бих дал празен чек на никого”, каза политикът.

„ГЕРБ също няма да ни харесат изведнъж. Въпросът е правителството, което ние ще сложим, да свърши работа“, добави Петков.

„Ние ще предложим правителство на малцинството, те могат да ни подкрепят. Има много силни парламентарни методи за контрол – например, ако имат шеф на парламентарна комисия, то той може да привиква непрестанно министри и да ги разпитва“, каза още Кирил Петков.

„Ако знаем за какви политики сме се съгласили и за какъв срок, мисля, че може да се говори. Ако се зададат ясни приоритети – примерно задачата за Еврозоната и Шенген“, каза той.

„Ако ГЕРБ каже – до този срок, ние сме готови да ви подкрепяме, добре. Мисля, че догодина може да сме в еврозоната“, смята Петков.

По думите му единственият разумен ход е ПП и ДБ да поемат отговорност с втория мандат и ГЕРБ се откажат от посоката БСП, ДПС и ИТН и "да видят политиките и времевите ни хоризонти и да преценят дали ще подкрепят правителство на малцинството."

„Тук няма значение дали се харесваме или не“, добави Петков.

На въпрос дали има разцепление в обединението ПП-ДБ, той категорично отрече.

„Нашето не е инат. 620 000 човека гласуваха на база на едни наши обещания и искаме да вкараме такъв стандарт, че това, което обещаем преди изборите, ще го спазим и след. Нямаме против да влезем в разговори във всеки един момент“, каза той. Петков бе попитан дали има заговор за сваляне на ръководството на ПП.

„Ние сме 6 партии. Понякога прекарваме по 4 часа в заседания, разисквания и дискусии. Накрая обаче излизаме с обща, координирана и цялостна позиция. При нас никой не нарежда, не казва. Съединението прави силата при нас“, каза съпредседателят на ПП. Петков увери, че няма заговор за сваляне на ръководството на „Промяната” и коментира скандалът с поиската от Николай Събев оставка на Асен Василев.

„Уважавам Николай Събев, той е много смислен човек. Всеки от нас обаче получи разочарование от изборния резултат. Ние се видяхме тримата с него и Асен след това. Хубавото е, че като си със свестни хора, комуникацията върви. Няма разцепление или различна посока“, каза Петков

„Постът му бе изблик и първа реакция след изборите. Вече не иска оставката на Асен. Важно е сега да погледнем към трудната задача за правителство на малцинството. Има големи национални приоритети, които са пред нас“, каза той.

„На скрити игри няма да си играем. На ГЕРБ подкрепата може да е изпълнение на определени задачи, да имат контрол в парламентарните комисии. Това разделяне между изпълнителна власт и контрола на изпълнителната власт, сме готови да го направим, защото нямаме задкулисие, от което да се притесняваме. Имаме парламента, на втория му етаж има зали, да ни поканят на среща и ще говорим“, каза Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай