Илияна Йотова откри българската учебна година в Истанбул

Училището започва новата учебна година с над 50 ученици от 1 до 11 клас

Илияна Йотова откри българската учебна година в Истанбул | StandartNews.com

Училищен звънец днес отново призова в клас учениците и учителите на българското неделно училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Истанбул за първия учебен ден на новата учебна година, предаде БТА.

В Екзархийския комплекс, където се помещава училището, се състоя вълнуващо тържество по случай откриването на седмата поредна учебна година на единственото в мегаполиса българско неделно училище.

Гости на тържеството бяха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, посланикът на България в Анкара Ангел Чолаков, генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев. Сред гостите бе и министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Много родители, представители на българската общност начело с председателя Васил Лиязе бяха дошли, за да споделят вълнението и радостта на децата и учителите от откриването на новата учебна година.

“Скъпи ученици и учители, днес отново всеки от вас поема частица от устрема и делото на Светите братя Кирил и Методий, които са патрон на вашето училище. А учителите са тези, които носят огромната отговорност и привилегия да поддържат българската просвета, дух и българщината зад граница. На добър час ученици, учители и родители”, заяви посланик Ангел Чолаков в посланието си.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта в приветствието си, че откриването на учебната година е вълнуващ празник днес, понеже съвпада със 130-тата годишнина от полагането на основите на българската църква "Свети Стефан" в Истанбул, един от символите на българското национално единство.

“В първата година от откриването на училището учениците бяха малко на брой, а днес, седем години по-късно, в училището се учат много повече деца. И най-важното е, че и много възрастни, родители, също искат да учат български език и това е прекрасно, защото виждаме, че българският език става по-популярен и по-модерен. Това е благодарение на труда и усилията на всички, които допринасят за развитието на българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Истанбул. На добър час!", заяви Йотова.

Директорката на училището Невин Ачикбашиева в приветственото си слово посочи, че училището, което е едно от младите училища на България зад граница, започва новата учебна година с над 50 ученици от 1 до 11 клас.

Учениците изнесоха богата литературно-музикална програма, подготвена специално за събитието. Те получиха в дар много учебни пособия и помагала, изпратени им от България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай