Грозев: Реформаторското обединение ще излезе с общ документ

Грозев: Реформаторското обединение ще излезе с общ документ | StandartNews.com

София. Общ документ, отразяващ позицията на участниците в реформаторския блок по най-наболелите теми в страната, ще бъде готов до края на седмицата и предложен на публично обсъждане. Това съобщи Йонко Грозев, зам.-председател на „Движение България на гражданите", който, заедно с другия секретар на партията Найден Зеленогорски, води преговорите от страна на „България на гражданите".

По думите на Грозев, участниците са постигнали консенсус в декларацията да се включат предложения за реформи в секторите, които в момента застрашават демокрацията в държавата. Той обясни, че документът ще засяга проблемите в сектор правосъдие и вътрешен ред, в областта на сигурността, в отношенията между политическите партии и гражданското общество.

„Ние сме единодушни, че трябва първо да изготвим общ документ, показващ приоритетите ни за справяне с политическата и обществена криза. Ако подходим в обратен ред и първо преговаряме за технологията на обединението, рискуваме гражданите да се разочароват и то с право", допълни още секретарят на „България на гражданите" и подчерта, че всички участници в разговорите отчитат натрупаното недоверие към политическата система.

Грозев допълни, че според разбирането на водещите преговори партии, кризата в страната не може да бъде преодоляна единствено с политически действия и по тази причина преговарящите по обединената реформаторска платформа включват в разговорите представители на граждански и неправителствени организации. „Това ще бъдат организации, които до момента са имали ясна позиция по политическата обстановка в страната ни. Тези, които са подкрепяли протестите, призовавали са за оставката на кабинета „Орешарски" и са настоявали за реформи в демократичните принципи на страната", обясни намеренията Йонко Грозев.

До късно снощи продължиха обсъжданията между партньорите в реформаторското обединение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай