Греков: Само 2% от животновъдите не са получили субсидии

Животновъдите отложиха с два дни блокада на АМ „Тракия”

Греков: Само 2% от животновъдите не са получили субсидии | StandartNews.com

София. Едва 2% от животновъдите или 360 фермери все още не са получили субсидиите си. Причината за забавянето при тях са проблеми в заявленията им, които се проверяват от Държавен фонд "Земеделие". Това обяви земеделският министър Димитър Греков по време на среща с представители на браншови и развъдни организации, цитиран от пресцентъра на министерството.

„Използвахме всички налични ресурси, за да разплатим 30.219 млн. лв. на говедовъдите и 14.551 млн. лв. за овце-майки и кози-майки от националните доплащания", каза още министърът. И увери, че в средата на другата седмица животновъдите, в чиито заявления няма допуснати грешки, ще получат парите си.

През декември на животновъдите ще бъдат изплатени и 41 млн. лева по схемите за специфично подпомагане за млечни крави, овце-майки и кози-майки със средства от Европейския съюз, напомни Димитър Греков. "Наясно съм, че стопаните се нуждаят от още средства поради големите проблеми в бранша. Точно по тази причина водихме активни разговори с Министерство на финансите", добави още той.

Междувременно животновъдите обявиха, че утре няма да блокират АМ „Тракия" както възнамеряваха по-рано днес. Новината дойде от изказване на животновъди за БНР.

"Ако парите не бъдат изплатени се взе единодушно решение да има протестни действия в четвъртък. За пореден път даваме толеранс на управляващите. Разбираме министъра, тъй като в бюджетната рамка са предвидени други средства, но в момента след актуализация на бюджета явно някой не си е свършил работата, разчитаме на този толеранс, тъй като и за нас е неприятно да излизаме на протести постоянно", каза за "Фокус" Пенка Христова, председател на Съюз на животновъдите в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай