Готвят тримесечна забрана за износ на дървесина

Готвят тримесечна забрана за износ на дървесина | StandartNews.com

Залесяването да предхожда добива, обмислят от ГЕРБ

София. Тримесечна забрана за износ и изпращане на необработена дървесина в чужбина внесоха от ГЕРБ. Нуждата й се обосновава от множество констатирани нарушения, обясни депутатът Цвета Караянчева. Ветото ще важи както за страни от ЕС, така и за трети държави.

В рамките на този тримесечен прозорец от ГЕРБ ще подготвят законодателни промени, които трайно да намалят незаконната сеч, каза още Караянчева. Ще се направят редакции в Закона за горите, в Закона за сечищата и в изискванията за опазване на горите. От ГЕРБ подготвят и правила, които да стимулират инстинските ни производители, зад които стоят производствени мощности, а не са само посредници.

Проф. Иван Станков от АБВ посочи пред "Стандарт", че в момента множество от фирмите ни нямат суровина, с която да работят, тъй като голяма част от дървесината се изнася зад граница. Забрана за износ на необработена дървесина бе залегнала и в програмата на "азбукарите".

От ГЕРБ ще подготвят и нови правила за това кой, кога и как има право да сече и търгува с дърва. Ще бъде ограничена възможността собствениците на земи да могат да изсекат всичко.

"Една от причините за бедствията и наводненията е именно поголовното изсичане на горите", посочи от своя страна Цветомир Михов (ГЕРБ). И заяви, че се обмисля и възможността за законова промяна, която да задължи първо извършването на залесителни мероприятия, които да предхождат добива на дървесина. По думите му ефектът от забраната ще се усети почти веднага, тъй като при намаленото търсене от забраната, ще се намали и сечта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай