Голямото надлъгване започна

Защо някой много се страхува от нарастващото влияние на Делян Пеевски?

Голямото надлъгване започна | StandartNews.com

„Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов“. Помните ли този безсмъртен цитат на първия канцлер на обединена Германия Ото фон Бисмарк? Е, ние – българите, спокойно можем да го допълним: „…и при социологически проучвания“. Знаем го от емпиричен опит.

От години, започнат ли социолозите да представят проучвания от телевизионните екрани, винаги си имаме едно наум. Далеч не случайно. Причината е ясна. Разликите между данните, които те дават преди, по време и след предизборни кампании и самите резултати от съответния вот са толкова фрапиращи, че вече и най-неизкушените от политика българи знаят едно – огромна част от представителите на професията отдавна са се превърнали в част от „голямото надлъгване“. Използвайки социологията не като огледало за реалните нагласи на обществото, а като инструмент за въздействие върху тях. Не че у нас сме измислили топлата вода. Далеч преди българските социолози, има примери за това и в световен мащаб. В България обаче определено постигаме сериозни висини в тази анти-надпревара.

Най-пресният пример е със социологическо проучване на „Алфа рисърч“, представено във вторник, 5 декември, и анонсирано като „мерещо обществените нагласи през ноември 2023 г“. Иначе казано – след местните избори в страната. В него, по традиция, освен одобрението и неодобрението към политическите сили, е измерено и одобрението и неодобрението и към партийни лидери. В това число и към един от най-дейните политици в настоящото Народно събрание – председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който – според данните на социологическата агенция, получавал само 26% одобрение сред симпатизантите на Движението за права и свободи. Подобно твърдение можеше и да мине за истина, ако нямаше база за сравнение. При това не една, а две.

Само преди 5 дни - на 1 декември, беше представено друго национално представително проучване – на „Маркет линкс“, според което Делян Пеевски не само е първи в класацията за политиците, имащи най-голямо влияние при вземането на решения, но и „безапелационно получава много висока степен на доверие сред избирателите на ДПС“. Именно това са показали данните от проучването, обяви тогава пред управителят на „Маркет линкс“ Добромир Живков, който впрочем и много ясно аргументира тези думи с конкретни факти от изследването. За разлика от проучването на „Алфа рисърч“, което сериозно се разминава не само с данните, представени от колегите им от „Маркет линкс“, но и с реалността като такава.

А тя е лесно проверима. Достатъчно е да се погледнат резултатите от току що преминалите местни избори. Данните от тях показаха, че ДПС е във възход и отредиха на Движението мястото на втора политическа сила с 964 общински съветници, мнозинство в местните парламенти на 45 общини и кметове в над 840 населени места. Показаха ясно и друго, което бе отчетено от всички политически анализатори след местния вот – че този възход до огромна степен се дължи не на друго, а на водещата роля в кампанията на Делян Пеевски. Факт, който доведе и до безпрецедентна вълна от номинации през последните седмици от десетки структури на ДПС, които – след оставката на доскорошния председател на движението Мустафа Карадайъ, издигат Пеевски за поста.

Ако се чудите защо им е на „Алфа рисърч“ да се пробват да подменят реалността, то и за това си има обяснение. Най-прозаичното е, че агенцията – която впрочем твърди, че проучването й е направено със собствени средства, а не по нечие искане (за разлика от това на „Маркет линкс“, което бе направено по поръчка на bTV), е всеизвестна от години с близостта си до една корпоративно-медийна бизнес структура, трън в чиято пета отдавна е Делян Пеевски.

Едва ли е случайно впрочем, че сред първите издания, в които се появиха данните от въпросното изследване, бяха именно сайтове от групата на „Икономедиа“. А също че издания, отново свързани с тази група, излязоха на принципа на копи-пейст със заглавия, акцентиращи именно върху Пеевски. Въпреки огромния набор от други теми в проучването.

Впрочем изследването показва ясно не само как социологията е превърната в поле за манипулация, но и друго. Явно заканата на председателя на ПГ на ДПС, че „времената на работа на тъмно и задкулисните безпринципни договорки“ са приключили, е хвърлила в ужас онези, които процъфтяваха с десетилетия именно благодарение на задкулисни договорки. И сега отново посягат към любимия си прийом – заливане на общественото пространство с лъжи.

Защо? Защото Пеевски ясно обяви приоритетите на ДПС, които включват много работа в полза на обществото и проатлантическата ориентация на България и категорично изключват руските интереси и „задкулисните сделки“. Затова голямото надлъгване вече е факт, въпросът е накрая кой ще излезе излъган от него, защото народът отдавна е показал своята мъдрост – най-вече по избори.

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай