Голям шок! Костадинов удари в земята Кирил Петков (АНКЕТА)

Най-много българи (22,9%) биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес

Голям шок! Костадинов удари в земята Кирил Петков (АНКЕТА) | StandartNews.com

Българските граждани имат по-голямо доверие на лидер на „Възраждане“ Костадин Костадинов (19%), отколкото на премиера Кирил Петков (17%), показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и “Маркет линкс“, проведено сред лица над 18 г. в страната в периода 29 април-8 май 2022 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

На този фон българското общество изпитва най-високо доверие към държавния глава Румен Радев (48%), недоверието срещу него възлиза на 33%. На второ място е бившият служебен премиер Стефан Янев с 28% доверие и 72% недоверие. Трети е лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов с 22% доверие и 65% недоверие.

На четвърто място се нарежда лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 19% доверие и 58% недоверие. На пето място е премиерът Кирил Петков със 17% доверие и 68% недоверие. След него се нарежда лидерът на „Има такъв народ“ също със 17% доверие и 63% недоверие.

На седмо място е вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова с 16% доверие и 70% недоверие. Предпоследното място е за лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов с 11% доверие и 67% недоверие. На последното място е лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ с 10% доверие и най-висок процент на недоверие – 81%.

Усещането на българските граждани е, че се чувства несигурност. Чувства се, че управлението все още в някаква степен се лута, прави грешки, поправя ги в движение, ако е възможно и затова, особено в тези тежки кризи, се губи усещането за силно и убедително лидерство в страната“, заяви пред бТВ социологът Добромир Живков.

От януари до април доверието към Народното събрание е спаднало с 14% (от 22% на 8%), а към правителството с 19% (от 36% на 15%).

„Когато нямаме доверие в институциите, трудно подкрепяме, понякога не разбираме или отказваме да разберем защо се провежда една или друга политика. За три месеца сегашното управление стигна до нивата, с които приключи кабинета „Борисов 3 и съответно 44-я парламент. В момента, въпреки този импулс, който имахме през есента и зимата, отново сме изправени пред риска българското общество да не може да приема и дори да отказва в някои ситуации съпротива на решенията, които взима изпълнителната власт“, обясни Живков.

80% от анкетираните са неудовлетворени от развитието на страната, докато 15% са удовлетворени. „Регистрирани са исторически ниски нива на удовлетворение от развитието на страната. 70% от българското общество определя като негативно финансовото развитие на домакинствата им. Вече имаме комплексни причини да се случи общия фон на недоволство и страх в българското общество“, заяви социологът Добромир Живков.

Ето и какви са емоциите, които изпиват гражданите, по повод настоящата политическа ситуация:

  • 35% изпитват разочарование;
  • 25% изпитват тревога;
  • 14% изпитват гняв;
  • 8% се страхуват;
  • 7% изпитват надежда;
  • 7% от анкетираните изпитват „неутрална“ емоция;
  • 3% се чувстват застрашени;
  • 1% изпитват спокойствие;

Никой от анкетираните не е отговорил, че изпитва сигурност от политическата ситуация в страната.

Най-много български граждани (22,9%) биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. На второ място е „Продължаваме промяната“ с 16,9%. След тях се нарежда БСП с 11%, следвана от ДПС с 9,3% и „Възраждане“ с 8,6%. На предпоследното място е „Демократична България“ със 7,4%, а на последно е „Има такъв народ“ с 5,8%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай