Гълъб Донев закова "Промяната". Вината за Шенген

Кирил и Асен си приписват чужди заслуги

Гълъб Донев закова "Промяната". Вината за Шенген | StandartNews.com

Премиерът Гълъб Донев закова „Продължаваме промяната”, разкривайки вината на Кирил Петков и Асен Василев за неприемането ни в Шенген. Предходното правителство нищо не е свършило по темата, възмути се Донев. Нещо повече – хората на Кирил и Асен в момента си приписвали заслуги на служебния кабинет. Това стана ясно от интервю на Донев за бТВ.

ВИЖ ОЩЕ: Гълъб Донев закова "Промяната". Вината за Шенген

Ден по-рано в парламента, в отговор на въпрос на зам.-председателя на ДПС Халил Летифов, Донев заяви, че е удивен от една декларация на „Продължаваме промяната“. Тя е пълна с неистини, каза премиерът. И цитира документа: "Започнахме серия от действия по засилване и подобряване контрола на границата, като с разпореждане на МС разпределихме контрола на МВР вместо към областните управители, започнахме процедури по ремонт на граничното съоръжение, което години наред беше изоставено".

В действителност посоченото и извършеното е направено от органи и лица, които са извън „Продължаваме промяната“. "Продължаваме промяната“ в този период не е съществувала като политическа формация, подчерта Гълъб Донев. Пред бТВ той обясни, че ПП се хвалели, че някога Бойко Рашков присъствал на обсъждане за Шенген. И понеже сега бил част от партията, значи била свършила всичко. Не, не е, искрено се възмути Донев.

Процесът започва на 13 август 2021 година, когато президентът Радев осъществи цялостен обход на българо-турската граница, след което в Елхово е проведена поредна среща с областните управители от трите погранични области и с ръководството на МВР. На 16 август 2021 година е проведено заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, на което са приети мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция, съобщи Донев ден по-рано в парламента.

На 17 септември, това е второто служебно правителство, през 2021 година, с Разпореждане на МС № 677 приет от служебното правителство поддържането на граничното съоръжение е прехвърлено от областните управители на МВР. На 22 октомври 2021 година със заповед на министъра на отбраната е започнал ремонт на граничното съоръжение. И още един много важен факт, защото питате правителствата как са се справили през годините, каза още премиерът.

Гълъб Донев разкри факти, свързани с един от най-важните документи, имащи отношение към членството ни в Шенген – Националната стратегия за интегрирано гранично управление на Република България 2020-2025 година.

Целите й по отделни компоненти се изпълняват чрез дейности включени в план за действия. Той се изготвя ежедневно, одобрява се от Националния съвет по миграция, граници, убежища и интеграции и се приема от МС на Република България.

За съжаление този план за 2022 година, който трябваше отдавна да е приет и да е влязъл в действие, е убягнал от вниманието на предходното правителство. Този план беше разработен през ноември от служебното правителство, тъй като не бе извършена никаква работа по подготовката му, се наложи много екстрено всички експерти, които имат отношение по този план да го разработят и той да бъде приет през ноември. Това ясно показва доколко присъединяването към Шенген наистина са били приоритет на част от правителствата, подчерта Донев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай