Гълъб Донев с послание за пенсиите към новия кабинет

Преизчисляване на пенсиите дава посока на действие на редовното правителство, каза вицепремиерът

Гълъб Донев с послание за пенсиите към новия кабинет | StandartNews.com

Послания към бъдещия редовен кабинет, свързано с пенсиите, отправи социалният министър Гълъб Донев в началото на днешното заседание на Тристранката.

"Днес е 1-ви октомври, денят на възрастните хора. Мисията на този ден е да припомним, че уважението и грижата за възрастните е признак за цивилизованост на всяко общество", каза вицепремиерът.

Насърчаването на възрастните да са в добро здраве и активни е немислимо без повишаването на доходите. Затова усилията ни са към това, подкрепени от вас, социалните партньори, когато се търсеше решение за повишаване на доходите, допълни Гълъб Донев.

„Предстоящото преизчисляване на пенсиите задава посока на действие на следващото редовно правителство, защото възрастните хора заслужават достойни и адекватни доходи. Ще добавя също, че правителството работи в качеството на услугите в домашна среда, които да подобрят живота и спокойствието на възрастните хора. Вместо декларации и обещания, да помислим за признателност към наши близки възрастни. Да изслушаме с благодарност историята, която съживява спомените. Всяко поколение е белязано от духа на своето време, но въпреки различията и трудностите е важно да останем свързани помежду си", каза още Гълъб Донев.

Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъжда удължаване на мярката 60 на 40 от август до края на годината. 250 милиона лева са осигурени през актуализацията на тазгодишния бюджет.

Служебното правителство предлага за август да се кандидатства до края на месец октомври. Средномесечно ще се подкрепя запазването на заетостта на 66 хиляди работници по мярката.

Служебният заместник министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров подчерта, че мярката подкрепя само запазване на заетостта и не компенсира инфлацията и изменената среда. „Тя няма за цел никакви други ефекти – покриването и компенсирането на други процеси, които има в икономиката от типа на повишаване на инфлационен натиск, повишаване на цените на енергоносителите или на друг тип влияние в икономическата среда“, каза Лазаров.

КНСБ настояха 60 на 40 да се върне към стария си вариант, действал до края на месец май тази година. Средства да получават всички фирми със спад на оборота от 20 и повече процента, като недостигът на средства да се компенсира през предстояща актуализация на бюджета от бъдещия парламент.

Президентът на синдиката Пламен Димитров аргументира настояването с променената през последните два месеца икономическа среда. „Както фирмите не могат да бъдат подпомогнати за тока през декември, дотогава я ги има, а ги няма половината, които сега са в затруднено положение, така и не можем да превишим мярката по-късно, защото просто тези хора няма да бъдат на работа. И няма да свърши работа. Така че сега трябва да разширим входа, да се върнем към 20% спад на продажби, или като вариант естествено да направим поне, ако запазим двата прага – 20 - 30%, а не както са в момента 30 - 40%“, заяви Димитров.

Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал, подкрепи настояването на КНСБ компенсациите да стигат до повече фирми. Според него, ако не може да се върне старото положение, са съгласни компенсации да получават фирмите със спад в оборота от 25 на сто, като компенсацията за тях да се намали от сегашните 50 на 40% от осигурителния доход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай