Неделя,

МВР каза на Радев истината за метежа

От: Рачо Рачев -
МВР каза на Радев истината за метежа
A
A
A

Като перфектно планирана, перфектно изпълнена операция с минимални щети определи ситуацията по време на протеста на 2 септември в София главният секретар на Министерството на вътрешните работи Ивайло Иванов. Това стана на среща, на която той и шефът на ДАНС Димитър Георгиев бяха поканени лично от президента Румен Радев.

Можеше да има кръв в района на триъгълника на властта. Полицаите със своите действия предотвратиха тази кръв, те се справиха перфектно, каза Иванов.

"Ако има някъде конкретен сигнал срещу някого, категорично заявявам ще бъде извършена проверка, съберат ли се доказателства и съответните полицаи ще понесат своите последствия. Аз не ги оправдавам, не ги оневинявам. 12 часа може някой да е прегорял", заяви Иванов.

"Ние максимално щадим протестиращите. Но нека да не бъркаме анархията с демокрация", призова главният секретар.

"Мирен протест няма, който да е окървавен. Не искаме да ни замерват с бомби, не искаме да ни бият. Боли ме много за колегите. Поздравявам колегите за техните действия, те по най-добрия начин се справиха. Всички, които участваха, спазиха указанията", изтъкна Иванов.

Относно битите журналисти на протеста Иванов заяви, че прескартата не дава имунитет на никого. "Не съм видял журналист с камера да бъде задържан и бит. Ако някой журналист хвърли по мене бомба, да ще бъде задържан", каза още Иванов.

Че насилие има от двете страни - има, заяви президентът Румен Радев. Има насилие от провокатори, има насилие от полицаите срещу мирни граждани. Това също е недопустимо, каза още той.

Полицията издържа много дълго на тази бомбена атака, каза президентът и попита имало ли е възможност за по-ранното й предотвратяване.

Главният секретар изчерпателно описа каква е ситуацията на терен, отговори председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев.

Провокатори имаше, потвърди главният секретар на МВР. Той попита защо хората не са си тръгнали, след като са видели, че има провокации.

Очаквайте още подробности.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички