Германия ще помага за българското председателство на ЕС

Германия ще помага за българското председателство на ЕС | StandartNews.com

Германия ще осигури помощ за подготовката на България за председателството на ЕС през 2018 г. Това ще включва подготовка на български държавни служители в германски институти по отделни досиета на ЕС. Това каза външният министър Даниел Митов на съвместна пресконференция с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.

„Предложих на министър Щайнмайер да определи дипломати от федералното министерство на външните работи, които сме готови да приемем както тук в София, така и в постоянното ни представителство в Брюксел", посочи Митов.

По думите му последния път Щайнмайер бе тук да получи нашата благодарост за приноса в подготовката и присъединяването на България към ЕС. „Сегашното му посещение е продължение на разговора, започнат в Берлин, и е израз на договореното през декември 2014 г. от премиера Борисов и канцлера Ангела Меркел по-тясно и по-активно двустранно сътрудничество и диалог между нашите две държави на базата на подновено и много силно доверие", посочи Митов. Той подчерта, че българското правителство отдава приоритетно, стратегическо отношение във връзките си с правителството в Берлин.

България и Германия ще следват договорен засилен график на двустранни консултации между министерствата на външните работи по актуални въпроси в дневния ред на Европа. Сред тях са подкрепата и насърчаването на Западните Балкани в перспективата на европейското им бъдеще, както и в необходимостта от нов подход и стратегия на ЕС към Черно море.

Митов благодари на ролята на Германия в постигането на споразумението от Минск. Ще работим и координираме позиции по бъдещето на Минския процес и проблеминте около отношенията между Русия и Украйна и кризата там. Подкрепяме увеличаването на числеността и капацитета на мисията на ОССЕ в Украйна. Тя е ясна гаранция за спазването на Минското споразумение, че боевете няма да се възобновят и ще се върви към политическо и дипломатическо разрешение на конфликта.

Щайнмайер посочи на свой ред, че минското споразумение е важна крачка напред в разрешаването на конфликта, но предстои да бъде изминат дълъг и тежък пъд и на този етап конфликтът в Украйна изглежда далеч от разрешаване. Но то трябва да бъде постигнато с преговори и с политически и дипломатически усилия.

Той изтъкна, че в България работят 5000 немски компании, в които са трудят хиляди българи, а в Германия живеят и работят 50 000 българи. Шефът на немската дипломация посочи и прилежността и усърдието на 5000 български студенти, които учат в Германия.

Една от темите, обсъдени от Митов и Щайнмайер, е била двустранния енергиен диалог и целта е да се постигне трайно гарантиране на енергийната сигурност на България, включително чрез Енергийния съюз на ЕС и европейския план за инвестиции.

"Германия подкрепя реформата на съдебната система у нас, както и сътрудничеството в укрепването на правовия ред, днес добавяме и очакваната от нас подкрепа от Германия по подобряването на работата по европейските фондове", каза още Митов. И изрази очакване, че по всичи тези теми може да се постигне консенсус, включително с опозицията.

Щайнмайер спомена и бежанския натиск като каза, че цяла Eвропа е засегнта, но в различна степен, но Германия и България, която е външна граница, са силно засегнати и се забелязва увеличаване на мигрантите от Близкия Изток и Северна Африка.

В ЕС вземаме решения заедно с България, изтъкна дипломат номер едно на Германия. А Митов посочи, че България е надежден партньор в НАТО и ЕС и сме на кръстопът между Украйна и Ислямска държава и „затова търсим диалог с всички наши партньори". „За да няма проблем да се пази нашата сигурност. България участва активно в разрешаването на двата конфликта , подчерта Митов.

Той отсече, че единството на ЕС и НАТО ще се запази. „Трябва да го пазим, на базата на нашите ценности. Независимо, че днес плащаме цена за това. И всички я плащат. Но ако не я платим днес, утре цената ще е много по-голяма", посочи българският дипломат номер едно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай