Четвъртък,

ГЕРБ и ПП се разбраха за първата крачка. Конституционно мнозинство

От: СТАНДАРТ -
2309
ГЕРБ и ПП се разбраха за първата крачка. Конституционно мнозинство
A
A
A

"ГЕРБ-СДС и ДБ-ПП заедно изработваме законодателна програма за първата сесия на Народното събрание. Тя ще бъде обвързана с избора за председател на парламента. Тя включва най-важните за държавата ни теми в различните секторни политики и законопроекти, свързани с приемането на България в Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване и устойчивост, както и правосъдна реформа".

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ разкри какво са си говори с Борисов

Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на общ брифинг с ПП-ДБ. До нея стояха Росен Желязков - предложението на ГЕРБ за председател на парламента, Христо Иванов - съпредседателят на "Демократична България", и академик Николай Денков от "Продължаваме промяната".

ВИЖ ОЩЕ: "Промяната" се дръпна. Ще има ли правителство?

"Някои от законопроектите ще внесем съвместно. Това ще декларира, че сме намерили разумно сътрудничество Това включва част от правната реформа, домашното насилие и други", коментира Атанасова.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов изненада всички. Немислим компромис

"Започнахме разговор и за конституционна реформа. Убедени сме, че дълбока реформа на правосъдната система би могла да се случи единствено и само чрез такава. Затова в предходния НС, по наша обща инициатива, бе създадена комисия по конституционни въпроси. Някои ПГ имат проекти за изменение на конституцията. Предлагаме в тази комисия да започне такова обсъждане и да започнем да търсим конституционно мнозинство", каза още тя.

По-рано днес ДПС настоя на среща с Борисов да се постигне конституционно мнозинство за промени в основния закон, за да се проведе истинска съдебна реформа. Движението има изготвен и внесен в парламента законопроект за това.

"Дали ще има правителство и с кой мандат ще бъде то, зависи от усилията на всички нас. Голяма стъпка е, че имаме вече общи приоритети", заяви Атанасова.

„Целта ни е да пристъпим към поетапно стартиране на отделни елементи на парламентарната република. Започваме с уточняването на необходимия минимум, от големи национални задачи, за които всички сме съгласни. Това, че има съвпадение по тях, не е новина. Пет кампании сте ни слушали да говорим по тях. Използвали сме ги за основа, за да стартираме поне една сесия на парламента“, заяви Христо Иванов.

Той посочи, че разговорите за излъчване на председател на парламента не са приключили и че темата с някакъв вид на редуване е отворена.

"Никой не говори за семейно-имуществена общност в тези разговори. Единствено си поставяме за цел НС дa избере своя предсeдател, зам.-председател, да има своята програма, която е важна за България. И вчера всяка ПГ демонстрира различен подход, и се радвам, че имаме възможност за диалог. Само преди месеци това не бе възможно, преди година да не говорим. Това е стъпка в правилната посока, в това да върнем нормалността, добрия тон, да обсъждаме тук, в НС, важните за държавата приоритети. Никой не говори за посолства, нито за брак", добави Атанасова.     

"Ако не постигнем съгласие би било недопустимо да приемем бюджет - популизмът ще вземе връх, тези, които сме тук, сме наясно с това. Дали ще има правителство и с кой мандат ще е то, зависи от усилията на всички нас. Коалиция ГЕРБ-СДС сме убедени ,че единственият начин да излезем от политическата и социалната криза, и да преодолеем всички предпоставки по път, различен от евроатлантическия, е чрез стабилно правителство и стабилно мнозинство, което стои зад него", добави още Атанасова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com