"Промяната" се дръпна. Ще има ли правителство?

Държи на ротационен председател на парламента

"Промяната" се дръпна. Ще има ли правителство? | StandartNews.com

"Продължаваме промяната" - "Демократична България", които вчера два часа разговаряха с ГЕРБ и установиха допирни точки по много теми, днес се дръпнаха и обявиха, че няма да подкрепят кабинет на първата партия в НС.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ разкри какво са си говори с Борисов

Няма разговори за правителство. Няма да подкрепим такова с мандат или с участието на ГЕРБ, заяви Асен Василев в парламента. Той допълни, че всичко останало било "свободни съчинения на добронамерени или не анализатори".

ПП-ДБ имаше заседание на парламентарната си група. То реши да излъчи екип от 8 юристи, които да подготвят законодателната програма за НС. В програмата влизат закони от Плана за възстановяване и устойчивост, за приемането ни в еврозоната, за Шенген и за съдебната реформа, плюс Закона срещу домашното насилие.

Осморката ще бъде водена от от акад. Николай Денков. Те ще работят с юристи от ГЕРБ, за да бъдат законите стиковани във времето как ще бъдат приети - при избор на председател на парламента на ротационен принцип, за да е ясно как това ще се случва, да няма изненади и да влизат закони, които не са приоритет за гражданите, подчерта Василев.

Промени в конституцията не влизат в обхвата на това, което се обсъжда в момента, отсече Василев, малко след като лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ заговориха за такова.

Екипът юристи започва работа днес, за да може преди сряда да има хронограма за законопроектите.

Коалицията продължава да настоява за ротация на председателя на ПП между тях и ГЕРБ. На въпрос защо не уважава традицията най-голямата партия да получава шефското място, Василев отсече: "Тази традиция е нарушена поне 2 пъти в последните 3 г.". Той посочи, че не извиват ръцете на никого.

"ГЕРБ не успяха да осигурят мнозинство за техния кандидат, ние не издигнахме, гласувахме въздържал се. Не попречихме на избора", коментира той неуспеха на Росен Желязков да оглави парламента. И настоя, че от този тупик може да се излезе само с предложението им за ротация.

Кирил Петков добави, че най-важна е законодателната програма, която да е приоритет за това НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай