Карадайъ разкри какво са си говори с Борисов

Обсъдили конституционно мнозинство за съдебна реформа

Карадайъ разкри какво са си говори с Борисов | StandartNews.com

Формирането на мнозинство, което да излъчи редовен кабинет, за да се излезе от политическата криза. Това са обсъдили лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Мустафа Карадайъ. Двамата имаха среща в парламента.

ВИЖ ОЩЕ: "Промяната" се дръпна. Ще има ли правителство?

В старта на това Народно събрание има нещо, което е по-различно от другите - това е волята за разговори. Ние се надяваме тези разговори да прераснат и в конструктивен диалог, каза Карадайъ. Той съобщи, че ГЕРБ-СДС вече са провели разговори с втората по големина група в парламента - ПП-ДБ, сутринта са имали среща с Корнелия Нинова, предстои им разговор и с ИТН.

Ние винаги сме били диалогични, подчерта Карадайъ и каза, че ДПС също ще има разговори с всички парламентарни групи.

Това, което ние виждаме, е, че първите две партии, поне в този парламент, могат да сформират мнозинство, каза лидерът на ДПС. Той обясни, че мнозинството още не е сформирано, тепърва се водят разговори.

Мустафа Карадайъ и Бойко Борисов са обсъдили по-детайлно една от темите, по която може да бъде постигнато мнозинство - съдебната реформа.

Всички говорят за съдебна реформа, само че различните политически формации разбират различни неща. Ние, ДПС, споделихме на срещата, че в това Народно събрание евроатлантическите формации на база ценности и принципи могат да сформират конституционно мнозинство. За нас съдебната реформа минава през промени в Конституцията, както пише и в доклада на Венецианската комисия, посочи Мустафа Карадайъ.

Ние, ДПС сме разписали законопроект за промени в Конституцията и го раздадохме на всички парламентарни групи. Така че - има една основа, на база на която можем да правим разговори и по тази тема, категоричен бе лидерът на ДПС.

Те споделиха, че първите две парламентарни групи имат достатъчно депутати, за да имат мнозинство, водят разговори в тази посока. Ние споделихме, че за съдебната реформа е нужно да има конституционно мнозинство и да се направят конституционни промени, почерта още веднъж Карадайъ

На въпроса дали ДПС ще подкрепи правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ, лидерът на ДПС отговори: "В момента не го виждаме".

Помолен да коментира как гледа на идеята за ротационен председател на НС, Карадайъ заяви: "Ротационен вариант мисля, че не е серизно.".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай