Георгиева алармира за нарушения в антидопинговия център

Георгиева алармира за нарушения в антидопинговия център | StandartNews.com

София. Има сериозни нарушения в антидопинговия център, обяви спортният министър Марияна Георгиева на заседание на Министерски съвет днес. Направени са две проверки, от които е станало ясно, че в центъра съществуват множество нарушения, сред които финансови.

Георгиева е назначила инспекции веднага след встъпването си в длъжност. Тя обясни, че те са продиктувани от факта, че след откриването си през 2010 година, антидопинговият център не е получил акредитация според изискванията на антидопинговата асоциация и антидопинговия кодекс. Центърът не функционира по стандартите за борба с допинга, алармира спортният министър.
„Назначих проверка от инспектората към спорното министерство, чиито доклад бе притеснителен за мен. След разговори на заседанието на МС пуснахме друга проверка. Надявам се докладът от тях да е изпратен на прокуратурата, за да не се губи време", обясни Марияна Георгиева.

Сред основните нарушения, които са открити в центъра, са липсата на план за допинг пробите и лабораторните анализи, липса на отчетност, ценоразпис за тези услуги. Нарушен е закона за обществените поръчки, по който е направено оборудването на центъра в размер на над 5 млн. лв. Няма вътрешни правила за реда за прилагането на закона, каза министърът и допълни, че директорът е подписвал анекси при изпълнение на поръчките без право за това.
Има разминаване за 2012 година между информацията, която е представена за извършени проби и анализи и документите, които има за подобна дейност.

„Разликата е 171 проби, за които е съобщено на комисията, че са извършени в Гърция и че са платени, но няма никакви документи. Няма юрист консулт, а са сключвани граждански договори, няма публикувани правила за съставяне на допинг екипите и за сертификациите на лицата, които да членуват в тези допинг екипи. В тези екипи членуват едни и същи лица, при това в роднински връзки със служители в антидопинговия център, без необходимите сертификати. Нарушен е и законът за държавния служител. Разминават се отчетите по обществените поръчки, а бюджетът само за 2012 година е с 13 корекции", допълни още Георгиева.

Юлияна Борисова е назначена от Георгиева за временен директор на антидопинговия център. До момента тя е шеф на инспектората към Министерството на младежта и спорта. Това се налага заради дългия болничен, в който е Виолета Заркова, която досега ръководеше центъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай