Ген. Атанасов за аферата с машините: Фалшива новина, ГЕРБ губят изборите

Извънредно заседание на ПП-ДБ

Ген. Атанасов за аферата с машините: Фалшива новина, ГЕРБ губят изборите | StandartNews.com

От ПП-ДБ излязоха с първи кометар по повод разразилия се скандал около машинния вот след доклад на ДАНС по време на Председанелския съвет в Народното събрание. "Не се поддавайте на тази нова Костинбродска афера, а излезте и гласувайте", призоваха те.

Тошко Йорданов с шокиращи разкрития за аферата с машините

"ГЕРБ губят изборите в София и в други големи общини и заедно с ДПС измислиха тази фалшива новина, че се готвят манипулации с машините за гласуване, като всичко тръгва от една митична справка на ДАНС, която на всичкото отгоре е подписана от зам.-председателя на ДАНС", каза Атанас Атанасов. 

Пеевски: Нечувано! Някой иска да открадне изборите! Без машини в неделя

Според ПП-ДБ единствено ЦИК трябва да се занимават с организацията около изборите и трябва да се вземат мерки всичко да е честно. "Най-добре би било ДАНС да не се занимават с изборите", допълниха депутатите. 

Министърът на електронното управление проговори за аферата с машините

Съпредседателят на ПП Кирил Петков каза, че е очаквал предизборни циркове, но това е надминало всичките му очаквания. "То не бяха "Лукойл", вето, 73 стотинки, левче, изведнъж включиха кодове, машини. Всъщност ние знаем, че те губят изборите в София, даже знаем, че ГЕРБ може да са трета политическа сила и те се чудят какво да измислят, затова и цял ден не им се връзваме на номерата, които правят", посочи Петков. 

"Един общински съветник от едно много малко село в Северозападна България каза пред своите хора: Робството не спира, когато чакаме да спре камшикът, защото той не спира сам. Робството спира, когато всички надигнем глава и кажем: Стига толкова. Въобще не ни е страх да излезем на изцяло хартиен вот. Голяма работа, важно е просто всички да излезем да гласуваме", допълни Петков. 

Според Христо Иванов се наблюдава един панически последен ден от компанията. 

"Самият факт, че Председателският съвет на Народното събрание извън всякакви правомощия се използва като някакъв следствен орган, който не е ясно разследване ли прави, избори ли организира, какво въобще общо има... Всичко това е ясно доказателство, че се прави опит да се експлоатира поредната конспиративна теория. Всички български граждани с елементарна техническа грамотност знаят, че машините отдавна не отчитат изборния резултат, софтуерът не отчита изборния резултат, те не могат да бъзат използвани за манипулация такава, каквото се описва. Може да е имало нередности, нека органите си ги проверят. Но всичко онова, което се говори, просто не може да доведе до фалшификация на изборите", каза Иванов. 

Божидар Божанов заяви, че машините са принтери и кодът не отчита резултата. "Не може да се твърди за каквито и да било манипулации, при положение че накрая хората броят това, което е излязло от машината", допълни Божанов. 

"Единственото тайно нещо в целия процес са трите пароли, които членове на ЦИК са написали на лаптоп, те останаха в техните глави, на лаптопа, който занесоха в касата на ЦИК, в тяхната сграда", заяви Божанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай