Гечев: Пчеларството е важно за българското земеделие

Министърът обеща пари по нови програми за пчеларите

Гечев: Пчеларството е важно за българското земеделие | StandartNews.com

София. "Пчеларството е важен сектор за българското земеделие, тъй като предлага отлични възможности за заетост във всички региони на страната". Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, който бе на среща с протестиращи пчелари. Това съобщиха от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

"В новата Програма за развитие на селските райони предвиждаме да има отделна схема за пчеларство по мярка "Агроекология", което дава още една възможност за субсидиране на сектора", допълни министърът.

Гечев уточни, че ще има и самостоятелно обособена подпрограма за малки стопанства и производители. Чрез нея пчеларите също ще могат да бъдат бенефициенти. Те ще имат възможност да продължат да кандидатстват по мярката за млади фермери и през следващия програмен период. Зам.-министърът обясни, че ще стартира и Национална програма по пчеларство, по която ще има пет мерки за подпомагане и ще бъде в рамките на три години.

През последната седмица на месец ноември ще има още една среща с представители на МЗХ и пчелари, уточняват от министерството.

Днес пчелари скандираха пред министерството с лозунги: "Пчелите не са всичко, но без пчели всичко ще е нищо", "Пчеларството равнопоставен сектор в земеделието". Те настояват за адекватно финансиране на техния сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай