Събота,

Гарелов: Слави се готви за парламентарни избори

От: Редактори -
A
A
A

Наближаващите парламентарни избори са причината Слави Трифонов да учреди своята партия точно в този момент. Да се мисли за нея като за участник на местните избори след три седмици е нереално. Това коментира бившият водещ на „Панорама“ Иван Гарелов в предаването „Офанзива“ по Канал 3.

"Отдавна нещата са казани, това, което се появява са самите сценаристи без един, който ще води новото предаване, ще отговаря за новия проект, дали нова телевизия ли предаване. Намирам го за естествено предвид наближаващите парламентарни избори, трудно е да изиграе роля за местните избори. Формацията се легитимира вече, ще видим дали Слави ще остане председател, дали ще се разширява", обясни журналистът.

"Смятам, че, доколкото познавам Слави, той няма цел да бъде против всичко и да обере протестния вот. Той неведнъж пръв е заемал позиция по чувствителни теми и проблеми. Има изострена чувствителност, той ще взема политически решения, не само журналистически. Не знаем какво влияние ще има партията му. Дали като балансьор или като опозиция, но няма да обере гласовете на системните партии. Има много играчи, които посягат към протестния вот. Те само крадат от гласовете" каза още той.

Според него спорни в програмата на партията „Няма такава държава“ са предложения като изцяло мажоритарния вот, като директния избор на магистрати и полицаи. Гарелов призна, че подобно решение би довело до пълен хаос в българската политика. В същото време той подкрепя независимостта на съдебната система от изпълнителната власт

"Въпроси предизвикват мажоритарният вот и прекият избор на главен прокурор. Важно е какво се получава в крайна сметка – в САЩ главният прокурор е независима фигура и министър на правосъдието. На мен ми харесва това, че те могат да вземат решения. Нашите съдии не трябва да са толкова ограничени при вземането на решения. Полфрийман не е освободен самостоятелно, а под влияние", каза Гарелов като засегна някои от горещите теми на деня.

"Преди подписването на споразумението с Македония трябваше да бъдем по-меки към македонците. След него създадохме само комисия, за да погребем проблема. Така уредихме историческите спорове, а другите?", коментира Гарелов.

"Гърците бяха единни в общественото влияние при признаването на новото име на Македония. Вземал съм интервю от Константинос Мицотакис – бащата на сегашния премиер, защото той искаше позицията му да излезе първо в чужбина. Без подкрепата на Европа не може Македония да постигне целите си. Нито едно от нашите действия не е по вътрешни убеждения. Поведохме западните Балкани към приемане в НАТО, защото това изискваха интересите. Сега пак заради изборите се надпреварваме да се правим на строги пред Македония. Сигурно е, че ще подкрепим Македония. Другото не отговаря на позициите ни. За да защитим историята си, трябва да притежаваме и други средства", завърши Иван Гарелов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички